ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας και περιβάλλον - Σταυρομήτρος, Κωνσταντίνος; Σπαντώνης, Αναστάσιος (2020)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην περιοχή της λεκάνης του Σπερχειού ποταμού και του Μαλιακού Κόλπου, με κεντρικό άξονα τη λειτουργία ΒΙ.Π.Ε. στην πόλη της Λαμίας. Τα προβλήματα ρύπανσης που εμφανίσθηκαν στον Ασωπό ποταμό σε συνδυασμό με αυτά του Σπερχειού και την επιβάρυνση του Μαλιακού με τα φαινόμενα ευτροφισμού αποτελούν κίνητρο διερεύνησης των λύσεων που πρέπει να ευρεθούν για την εξασφάλιση υγιούς περιβάλλοντος στην περιοχή, καθώς αυτό αποτελεί τη βασική παράμετρο της καλής φυσικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων. Ακόμη διερευνάται η γνώση, άποψη και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής στα περιβαλλοντικά προβλήματα Στο 1ο Κεφάλαιο καταγράφονται τα γεωπολιτικά, γεωγραφικά, δημογραφικά και χωροταξικά δεδομένα, και οι οικονομικές δραστηριότητες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα στον φυσικό χώρο που αναφέρεται η εργασία, την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμιέων. Η βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα στη Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και στο Δήμο Λαμιέων με έμφαση στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας διερευνώται και περιγράφονται στο 2ο Κεφάλαιο, προκειμένου να διαμορφωθεί άποψη για τις εστίες και τα είδη αποβλήτων και ρύπων στην περιοχή. Στα πλαίσια της διερεύνησης εξετάζονται τα δεδομένα και το νομικό πλαίσιο που αφορούν στη λειτουργία της ΒΙΠΕ Λαμίας, γίνεται καταγραφή του είδους των επιχειρήσεων που λειτουργούν σαυτήν και εξετάζονται οι κυριότεροι εκπεμπόμενοι ρύποι και παραγόμενα απόβλητα από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Στο 3ο Κεφάλαιο καταγράφεται η περιβαλλοντική κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό Σπερχειό και στο Μαλιακό Κόλπο, ερευνάται το νομικό πλαίσιο προστασίας, διερευνώνται και εξετάζονται οι πηγές ρύπανσης, οι ενέργειες που έχουν γίνει από αρμόδιους φορείς για την αποφυγή περιβαλλοντικών προβλημάτων και καταγράφονται τα μέτρα, προτάσεις κι ενέργειες φορέων μετά από σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης στον Μαλιακό. Ιδιαίτερο Κεφάλαιο, το 4ο , αποτελεί στην εργασία μας η διερεύνηση και καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης του Βοιωτικού Ασωπού ποταμού που επί πολλά χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα και οι ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων, προκειμένου να γίνει σύγκριση με όσα συμβαίνουν στον Φθιωτικό Σπερχειό ποταμό. Το 5ο Κεφάλαιο αφορά στο ερευνητικό τμήμα της εργασίας μας μέσω ερωτηματολογίου, κρίνοντας πως είναι πολύ χρήσιμη στην κρίση μας, η γνώμη οι προβληματισμοί, η άποψη και η ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών της περιοχής σε όσα περιβαλλοντικά συμβαίνουν στην περιοχή της λεκάνης του Σπερχειού και στο Μαλιακό Κόλπο, προκειμένου να την αξιοποιήσουμε ως σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της δικής μας άποψης. Τα ευρήματα της έρευνας αναλύονται στο 6ο Κεφάλαιο και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάζονται στο 7ο κεφάλαιο που περιλαμβάνουν ακόμη τις ομοιότητες και διαφορές της περιβαλλοντικής κατάστασης στους ποταμούς Σπερχειό και Ασωπό. Στο ίδιο Κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι προτάσεις μας για μελλοντική έρευνα.