Τουριστική ανάπτυξη στη Χίο - Δασκαλάκης, Δημήτριος (2020)
Ο τουρισμός είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία δημιουργείται προκειμένου να μπορέσει ο άνθρωπος να ικανοποιήσει τις φυσικές ανάγκες του, αλλά και τις ανάγκες γνωριμίας του με το ευρύτερο ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον του. Ο τουρισμός όχι μόνο εγκαθίσταται σαν μια μόνιμη ανάγκη αλλά καταφέρνει και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την κατοχύρωση «θεμελιωδών» κοινωνικών δικαιωμάτων (κατάκτηση του δικαιώματος για διακοπές, καθορισμένες ώρες εργασίας, ελεύθερα σαββατοκύριακα κ.λπ.). και δίνει τη δυνατότητα στις διάφορες χώρες ανά το κόσμο την ευκαιρία να γνωρισθούν καλύτερα μεταξύ τους σε πολιτιστικό, κοινωνικό, γεωγραφικό, κλιματολογικό, ιστορικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις καταφέρνουν να αναπτύξουν σχέσεις φίλιας μεταξύ τους(συνήθως επιτυγχάνεται μέσω εμπορικών συναλλαγών – εξαγωγών ). Ο τουρισμός εξελίχθηκε σε οικονομική δραστηριότητα, επειδή προσφέρει τις υπηρεσίες που ο καταναλωτής απαιτεί. Ειδικότερα, τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτή η δραστηριότητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Σαν οικονομική δραστηριότητα, ο τουρισμός εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις διάφορες πολιτικές αλλαγές που δέχεται ο κάθε τουριστικός προορισμός. Επομένως απαιτείται η σωστή προσαρμογή των πολιτικών για την ανάπτυξή του. Όσον αφορά στον Ελλαδικό χώρο, ο εγχώριος τουρισμός αποτέλεσε ,δημοφιλή τόπο προορισμού, περιηγήσεων και ταξιδιών. Από την άλλη πλευρά, ο αλλοδαπός τουρισμός πήρε τη μορφή ενός οργανωμένου οικονομικού και κοινωνικού φαινομένου από το 1920 και μετά. Τα μεγέθη μάλιστα που παρουσίασε ήταν ήδη τόσο υποσχόμενα, που τράβηξε το ενδιαφέρον του κράτους και από τότε θεσμοθετήθηκε ως αντικείμενο κρατικής μέριμνας. Η επιταχυνόμενη εξάπλωση του τουρισμού και η επεκτατική του διάσταση διαμορφώνονται στην Ελλάδα στη διάρκεια της πρώτη μεταπολιτικήςπεριόδου. Σήμερα μάλιστα ο τουρισμός αναγνωρίζεται ότι αποτελεί µία αρκετά κερδοφόρα και ανταγωνιστική δραστηριότητα της διεθνής οικονομίας.