Η συμβολή της θαλάσσιας ασφάλισης στην απόδοση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων - Τσιριγωτάκη, Λυδία (2020)
H παρούσα πτυχιακή πραγματεύεται την σχέση των θεμάτων θαλάσσιας ασφάλισης και τις οικονομικές επιπτώσεις τους στην απόδοση των ναυτιλιακών εταιριών. Η εξαιρετικά μεγάλη έκταση του θέματος δεν επιτρέπει την εξάντληση του στα πλαίσια μιας πτυχιακής εργασίας. Για το σκοπό αυτό έγινε επιλογή των σημαντικότερων πτυχών του θέματος που εξετάστηκαν στην εργασία, με κριτήριο την σημαντικότητα τους, την επικαιρότητα τους και ταυτόχρονα την έλλειψη προσέγγισης τους από το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας. Η επιλογή του θέματος έγινε μετά από προσωπικό ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ασφάλιση. Για την συγγραφή της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία, από βιβλιογραφία ελληνική και ξένη, άρθρα από περιοδικά, στοιχεία από τις ιστοσελίδες και οικονομικά στοιχεία των υπό μελέτη εταιριών, δημοσιευμένα επίσημα στο διαδίκτυο ως ενημέρωση των μετόχων τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το προσωπικό των δύο υπό μελέτη εταιριών οι οποίες είχαν σκοπό την διευκρίνιση των στοιχείων από τις παραπάνω πηγές. Η εργασία είναι δομημένη σε δύο μέρη, στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά του θεωρητικού πλαισίου της θαλάσσιας ασφάλισης και στο δεύτερο μέρος αναλύονται επιλεκτικά δύο τύποι ασφαλιστικών επιλογών, της ίδρυσης θυγατρικής ασφαλιστικής εταιρίας (captive) και της ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (credit insurance), οι οποίοι παρουσιάζονται και μέσω των αντίστοιχων μελετών περίπτωσης (case study). Στο πρώτο μέρος, περιλαμβάνονται τα πρώτα πέντε κεφάλαια, γίνεται μια ιστορική αναδρομή, ορίζεται η οργάνωση της αγοράς της θαλάσσιας ασφάλισης και περιγράφονται τα είδη της. Επιπρόσθετα, στην εργασία παρουσιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο αυτής, κάνοντας αναφορά στην Marine Insurance Act (MIA 1906) και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπεται και από τους κανόνες της Φερεγγυότητας II (Solvency II). Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται δύο κεφαλαία το έξι και το επτά. Στο πρώτο από αυτά, παρουσιάζεται η έννοια της ασφάλισης έναντι του πιστωτικού κινδύνου, η ιστορική αναδρομή αυτής, ο τρόπος λειτουργίας της, τα πλεονεκτήματα της καθώς και μελέτη περίπτωσης της εταιρίας Νavioς Maritime Partners. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται ο ορισμός των θυγατρικών εταιριών ασφάλισης (captive insurance), η περιγραφή των captive ασφαλιστικών εταιριών και η αναγκαιότητα για captive ασφάλιση. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά των Ρυθμιστικών φορέων των captive (Domiciles), καθώς και επιπρόσθετων τύπων captive ασφαλιστικών εταιρειών ( Pure Captives, Sponsored Captive Insurers κα) και των πλεονεκτημάτων τους αντίστοιχα. Επιπλέον, γίνεται μελέτη περίπτωσης της εταιρίας Τsakos Group. Για τους σκοπούς αυτής της εργασίας, για συντομία στο κείμενο κάποιοι όροι αφού έχουν αρχικά μεταφραστεί θα χρησιμοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα, ως η επικρατούσα στην παγκόσμια θαλάσσια ασφάλιση. Δηλαδή για την Ασφάλιση έναντι πιστωτικού κινδύνου θα χρησιμοποιείται μόνο η έννοια Credit Insurance, για την Θυγατρική εταιρία ασφάλισης θα χρησιμοποιείται η έννοια Captive Insurance.