Αξιολόγηση αεροπορικού θορύβου: η περίπτωση της Νεάπολης στη Μυτιλήνη - Γρηγορόπουλος, Χρήστος; Γεμουσακάκη, Άννα (2020)
Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά την αξιολόγηση του αεροπορικού θορύβου στην περιοχή Νεάπολη της Μυτιλήνης. Προκειμένου να μελετηθεί ο συγκεκριμένος ρύπος και η επιρροή που έχει στους κατοίκους της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θορύβου, ηχογραφήσεις ηχοτοπίου κατά τη διάρκεια πτήσεων και τέλος, μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η παρουσία του αεροπορικού θορύβου είναι αρκετά έντονη σε όλες τις περιπτώσεις. Τέλος, η άποψη των κατοίκων της περιοχής, συμφωνεί με τα ποσοτικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν την καταπάτηση των επιτρεπτών ορίων. 2. Θεωρητικό Πλαίσιο Η οικολογία ηχοτοπίων (soundscape ecology) έχει σημαντικές παραλληλίες με την οικολογία τοπίου (Landscape ecology) (Forman and Godron 1981, Urban et al., 1987, Turner 1989, Turner et al., 2001, Farina 2006). Ο όρος «Ακουστική Οικολογία» έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες επιστήμες για να περιγράψει τη σχέση ανάμεσα σε ένα τοπίο και τη σύνθεση του ήχου σε αυτό.