Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης επιτραπέζιων καρπών ελιάς - Καρρόκη, Ελένη; Ράγιας, Θωμάς (2020)
Οι ελιές είναι ένα προϊόν το οποίο καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από τους Έλληνες, είτε σε μορφή βρώσιμης ελιάς, είτε σε μορφή ελαιολάδου. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής και προάγουν την υγεία του ανθρώπου λόγω των ευεργετικών τους δράσεων. Η Ελλάδα είναι μία από τις Μεσογειακές χώρες με ιδανικά εδάφη και κλίμα για την καλύτερη ανάπτυξη και καλλιέργεια του ελαιόδεντρου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιάς, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που τις καθορίζουν όπως: το μέγεθος, το χρώμα και η αναλογία σάρκας/πυρήνα. Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν σ’ αυτήν την ερεύνα είναι οι: Καλαμών, Βόλου, Χαλκιδικής και Μυτιλήνης. Και οι τέσσερεις προμηθευτήκαν από μία τοπική επιχείρηση στη Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές, αφότου συλλεχτούν από τα δέντρα, την κατάλληλη εποχή , υφίστανται μια συγκεκριμένη επεξεργασία, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως επιτραπέζιες. Η διαδικασία αυτή καθορίζει ιδιαιτέρως, τόσο τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία μπορεί να εμπλουτιστεί κάθε ελιά, όσο και τις τελικές γεύσεις και αρώματα. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα μελέτη ακολούθησαν την ίδια επεξεργασία. Βιβλιογραφικές αναφορές αναφέρουν ότι ο ελαιόκαρπος είναι άφθονος σε πολυφαινόλες, τριτερπένια και φαινολικά στοιχεία, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η συγκεκριμένη έρευνα αποσκοπεί στην μελέτη και σύγκριση της αντιοξειδωτικής και αντιαθηρογόνου δράσης των τεσσάρων διαφορετικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιήθηκε το πρωτόκολλο για τη δοκιμασία DPPH, προκειμένου να παρατηρηθεί η αντιοξειδωτική δράση της ελιάς. Αναλόγως, χρησιμοποιήθηκε και πρωτόκολλο της in vitro οξείδωσης σε πλάσμα αίματος από ιόντα Cu2+ , ώστε να παρατηρηθεί η αντιαθηρογόνος δράση της. Είναι επιθυμητό και απαραίτητο να γνωρίζει κανείς αυτές τις δράσεις της ελιάς , καθώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλές ασθένειες και συμπτώματα, όπως είναι η αθηροσκλήρωση και το οξειδωτικό στρες, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω της διατροφής. Εν κατακλείδι, τα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής μελέτης, έδειξαν ότι και τα τέσσερα υπό εξέταση δείγματα ελιάς, είναι θετικά, ως προς την αντιαθηρογόνο και αντιοξειδωτική τους δράση. Την υψηλότερη τιμή αντιοξείδωσης παρουσίασε η ποικιλία Καλαμών και ακολούθησαν οι ποικιλίες: Βόλου, Χαλκιδικής, Μυτιλήνης, κατά φθίνουσα σειρά. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και ως προς την αντιαθηρογόνο δράση.