Καινοτομικές παρεμβάσεις στον τουρισμό: η περίπτωση του Βορείου Αιγαίου - Σπυράκης, Γεώργιος (2020)
Η εργασία αυτή θα έχει για στόχους την ανάδειξη της ύπαρξης της δυνατότητας να στηθεί ένα τουριστικό αναπτυξιακό μοντέλο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα στο σύγχρονο τουριστικό επιχειρηματικό διεθνές , ευρωπαϊκό και ελληνικό περιβάλλον με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη για να έχει μεγάλο βάθος χρόνου και παράλληλα να μειώσει και να εξαφανίσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις συνέπειες της ανεργίας, της ανισοκατανομής των τουριστικών πόρων και της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας καινοτομικές μεθόδους . Για να καταστεί δυνατή η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα ακολουθήσουμε την επαγωγική μέθοδο δηλαδή από τις γενικές αρχές της τουριστικής επιχειρηματικότητας, θα αναφερθούμε περιγραφικά στις συνθήκες της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, θα εξειδικεύσουμε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τέλος θα εξάγουμε συμπεράσματα και προτάσεις για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για την ολοκληρωμένη ανάλυση των σχετικών ζητημάτων, η εργασία θα αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Συγκεκριμένα: Στο 1οΚεφάλαιο θα περιγράψουμε το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) στο οποίο πρέπει να λειτουργεί μία τουριστική επιχείρηση έτσι ώστε να αντέχει στον ανταγωνισμό, να είναι κερδοφόρα και εν τέλει βιώσιμη με προοπτική βάθους χρόνου. Κύριος στόχος της τουριστικής επιχείρησης θα πρέπει να είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης δηλαδή η ισορροπία μεταξύ των τριών συνιστωσών: της οικονομικής αποτελεσματικότητας , δηλαδή της μεγιστοποίησης της παραγωγής (και κατά επέκταση της οικονομικής ευημερίας) με τους δεδομένους πόρους και τεχνολογία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να αντέχει στο χρόνο της κοινωνικής δικαιοσύνης(διαγενεακής και ενδογενεακής), δηλαδή της καλύτερης δυνατής διάχυσης των ωφελειών της ανάπτυξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και της περιβαλλοντικής διατήρησης, δηλαδή της διατήρησης του φυσικού κεφαλαίου και των λειτουργιών του περιβάλλοντος. Επίσης θα γίνει αναφορά στον τρόπο οργάνωσης του τουριστικού συστήματος έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπροσθέτως, θα επικεντρωθούμε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε θέματα Τουριστικής Καινοτομίας, μέσα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης 2014-20 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα παρουσιαστεί επίσης η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία αποτελεί το βασικό πλαίσιο προώθησης της καινοτομίας στους βασικούς τομείς στους οποίους η Περιφέρεια παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στην έννοια της καινοτομίας και στους στόχους της καινοτομίας και στον τρόπο προσδιορισμού της μέσα στον τουρισμό, ο οποίος δεν είναι άλλος από την καινοτομία στο τουριστικό σύστημα. Η καινοτομία στο τουριστικό σύστημα αφορά την αναγνώριση των προτιμήσεων και απαιτήσεων των υπαρχόντων και δυνητικών πελατών και την ενσωμάτωση των προτιμήσεων και απαιτήσεων αυτών στην επιχειρησιακή λειτουργία μιας τουριστικής επιχείρησης. Στο 2ο Κεφάλαιο θα αναφερθούμε περιγραφικά στην σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Τουριστικής Οικονομίας (συνέπειες της οικονομικής κρίσης). Θα αναφερθούμε περιγραφικά επίσης στις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας στον Τουρισμό, στους τομείς στους οποίους έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον Τουρισμό, αλλά και στις κοινωνικές ανισότητες της ανεργίας, της αδυναμίας προσπέλασης των πολιτών στις διοικητικές δομές, της ελλιπούς παροχής υπηρεσιών στην υγειονομική περίθαλψη λόγω κακών ή μη συντηρημένων υποδομών μεταφορών, της προβληματικής ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, επιχειρηματικό). Στο 3ο Κεφάλαιο θα εξειδικεύσουμε την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας στα δεδομένα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Θα αναφερθούμε στα προβλήματα υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις Μεταφορές (λιμάνια – αεροδρόμια – οδικό δίκτυο), στον Τουρισμό, στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον. Τέλος θα κάνουμε μία μακρο – μικρο κοινωνική θεώρηση της όλης κατάστασης στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύοντας στην έλλειψη στρατηγικού οράματος που θα γαλουχήσει τις παρούσες και μελλοντικές γενιές με ιδέες και στόχους για αειφόρο ανάπτυξη μακράς πνοής. Τέλος, στο 4ο Κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω σε συνοπτικά συμπεράσματα και προτάσεις που σχετίζονται με τις βασικές κατευθύνσεις της αναπτυξιακής τουριστικής στρατηγικής του τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.