Απόψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την έννοια του μήκους και της μέτρησής του: μελέτη περίπτωσης - Σμιτ, Σοφία (2020)
Η έννοια του μήκους συναντάται πρώτη φορά στην προσχολική εκπαίδευση και σταδιακά εμπλουτίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να καταγράψει τις απόψεις των εκπαιδευτικών σε σχέση με συγκεκριμένες μαθηματικές επιδιώξεις και το ποσοστό κατανόησης από τους μαθητές ανά τάξη. Επίσης επιχειρεί να συγκεντρώσει απόψεις εκπαιδευτικών σε σχέση με τις δυσκολίες των παιδιών τόσο ως προς την κατανόηση της έννοιας όσο και προς την διαδικασία της μέτρησης. Παράλληλα καταγράφει προτεινόμενες δραστηριότητες που πλαισιώνουν τα σχολικά εγχειρίδια. Οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στη χρήση του χάρακα και της μεζούρας και συγχέουν συχνά τη μέτρηση του μήκους με αυτή της επιφάνειας. Οι νηπιαγωγοί συμφώνησαν ότι περίπου το 60% των παιδιών που τελειώνουν το Νηπιαγωγείο είναι σε θέση να συγκρίνει δύο μήκη με άμεση σύγκριση ικανότητα που φτάνει στο 100% ήδη από τη Β’ Δημοτικού, σύμφωνα με τους δασκάλους. Λιγότερο από το 25% των νηπίων είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το χάρακα για να ενώσουν δύο σημεία στο χαρτί και τα παιδιά φαίνεται να κατακτούν στο σύνολο τους αυτή την ικανότητα στο τέλος της Δ’ Δημοτικού. Λίγα είναι επίσης και τα νήπια που καταφέρνουν να μετρήσουν μια απόσταση με μη τυπικές μονάδες μέτρησης, χωρίς τη βοήθεια της νηπιαγωγού. Σύμφωνα με τους δασκάλους το σύνολο της τάξης δεν είναι σε θέση να μετρά μια απόσταση με μη τυπικές μονάδες νωρίτερα από την Ε’ Δημοτικού. Η χρήση του χάρακα και τις μεζούρας ενώ δυσκολεύει αρκετά τα νήπια κατακτάται σχετικά γρήγορα στο Δημοτικό. Οι δάσκαλοι απέδωσαν τη διαφορά αυτή σε σχέση με τη χρήση μη τυπικών μέσων μέτρησης στην εξάσκηση και την επανάληψη των δραστηριοτήτων μέτρησης με χάρακα, με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα παιδιά του Δημοτικού. Τέλος η ανάλυση ενός μήκους σε περισσότερα παρόλο που σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών προσεγγίζεται ήδη από το Νηπιαγωγείο και παράλληλα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι εφαρμόζουν τακτικά δραστηριότητες που στοχεύουν στην κατανόηση της, ακόμα και στο τέλος του Δημοτικού, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μαθητών, της τάξεως του 10%, που δεν την έχει κατακτήσει. Αναφορικά με τα σχολικά εγχειρίδια οι εκπαιδευτικοί τα κρίνουν ανεπαρκή χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προτείνουν ένα πλήρες συμπλήρωμα δραστηριοτήτων ή έστω την κατεύθυνση προς την οποία θα ήθελαν να κινηθεί.