Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση της τεχνολογίας συλλογής παραγγελιών Vision Picking - Gialos, Anastasios; Γιαλός, Αναστάσιος (2020)
Τα τελευταία χρόνια η πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των διαδικασιών εντός των αποθηκευτικών χώρων έχει αυξηθεί σημαντικά. Παρά το γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες ενός αποθηκευτικού χώρου είναι εξίσου σημαντικές και επηρεάζουν το λειτουργικό κόστος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδικασία της συλλογής παραγγελιών αποτελεί την πιο ακριβή διαδικασία, δεδομένου ότι συμβάλει στο λειτουργικό κόστος σε ποσοστό που αγγίζει το 55% - 65% του συνολικού λειτουργικού κόστους. Η ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συνέβαλε στην εμφάνιση μιας σειράς αξιόλογων τεχνολογιών και συστημάτων, ωστόσο υπάρχει ακόμη η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας τεχνολογίας που θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει το ποσοστό λαθών κατά τη διάρκεια συλλογής των παραγγελιών. Με βάση τη βιβλιογραφία καθώς επίσης λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά απο μελέτες, διαφαίνεται ότι η τεχνολογία της συλλογής παραγγελιών με τη χρήση της όρασης (Vision picking) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, δεδομένου ότι μπορεί να προσφέρει πιο γρήγορη συλλογή παραγγελιών, με λιγότερα λάθη και με υψηλό βαθμό ελευθερίας των χεριών των εργαζόμενων συλλογής παραγγελιών. O βασικός σκοπός της παρούσης διπλωματικής αφορά στο σχεδιασμό ενός συστήματος συλλογής παραγγελιών, με τη χρήση της όρασης, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις logistics. Για την επίτευξη του αρχικού σκοπού ήταν απαραίτητο να επιτευχθούν μια σειρά απο επιμέρους στόχους. Ο πρώτος στόχος αφορά στον εντοπισμό μιας σειράς παραμέτρων (μέσω Systematic Literature Review), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των σταδίων σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιολόγησης της εν λόγω τεχνολογίας. Ο δεύτερος στόχος, εστιάζει στην αξιολόγηση και επιλογή (μέσω Analytic Hierarchy Process) μιας σειράς παραμέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εν λόγω τεχνολογίας, ενώ ο τρίτος στόχος σχετίζεται με την αξιολόγηση της τεχνολογίας μέσω μιας σειράς εργαστηριακών δοκιμών (σχεδιασμός δοκιμών μέσω Design of Experiments) στα πλαίσια των οποίων αξιολογείται η αποδοτικότητα του συστήματος σε επίπεδο α) χρόνου ολοκλήρωση συλλογής παραγγελιών, β) ακρίβειας παραγγελίας και γ) φόρτου εργασίας (NASA TLX Score).