Το αειφόρο σχολείο: γνώσεις και απόψεις μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: μελέτη περίπτωσης στο νησί της Ρόδου - Γιακουμάκη, Καλλιόπη (2020)
Αειφόρο Σχολείο είναι το σχολείο το οποίο επιχειρεί να παρέχει στους/στις μαθητές/τριες ευκαιρίες μάθησης και εμπειρίες που θα τους/τις καταστήσουν ικανούς να διαμορφώσουν τις συνθήκες της ζωής τους κατά τρόπο δημιουργικό και εποικοδομητικό, θέτοντας στο επίκεντρο της σχολικής ζωής τις αρχές της αειφορίας (Breiting, Mayer & Mogensen, 2005). Η βασική ιδέα του «Αειφόρου σχολείου» είναι η ενσωμάτωση της ιδέας και των αξιών της αειφορίας στο σύνολο των λειτουργιών του, δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηριακών υποδομών, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Το αειφόρο σχολείο στοχεύει στη διαμόρφωση δημοκρατικά υπεύθυνων πολιτών, η συμπεριφορά των οποίων θα απορρέει από τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού, της ισονομίας, της αλληλεγγύης, της προστασίας και διατήρησης όλων των συστημάτων ζωής, της διαμόρφωσης ενός δικαιότερου κόσμου που θα διέπεται από την ισόρροπη διασφάλιση του τρίπτυχου κοινωνία-περιβάλλον-οικονομία. Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση των γνώσεων και των απόψεων των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφορικά με τις αρχές, αξίες και τη λειτουργία του «Αειφόρου Σχολείου» και τη συμβολή του στην προαγωγή της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας μεταξύ των συντελεστών του σχολείου για την επίτευξη κοινών στόχων, της αποδοχής της διαφορετικότητας και στην παροχή όλων των μαθητών/τριών ίσων ευκαιριών μάθησης και συμμετοχής.