Κυκλοφοριακό και οι συνέπειές του στο περιβάλλον: γνώσεις και απόψεις αστυνομικών - Πανταζής, Κωνσταντίνος (2020)
Σε μια εποχή πολλαπλών περιβαλλοντικών προβλημάτων, παρατηρείται ότι μεταξύ των βασικότερων συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντάσσονται η καταστροφή ή η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, ο κίνδυνος εξαφάνισης διαφόρων οργανισμών και η πρόκληση διαφόρων ασθενειών. Συνεπώς, απαιτείται να δοθούν άμεσες ουσιαστικές λύσεις για την βελτίωση της ατμόσφαιρας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και λιγότερο από φυσικά αίτια. Ο παράγοντας άνθρωπος έχει επηρεάσει τόσο πολύ τις ισορροπίες και τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, ώστε πλέον όχι μόνο σπάνια είδη ζώων να απειλούνται με εξαφάνιση αλλά ακόμα και να γεννάται ζήτημα εξασφάλισης των συνθηκών διαβίωσης των ίδιων των ανθρώπων. Σε αυτήν την πορεία, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου παραμένει και η κλιματική αλλαγή συνεχίζει με ένταση την πορεία της. Μια από τις κύριες πηγές παραγωγής ρυπογόνων αερίων είναι τα οχήματα, που ανάλογα με την χρήση και τη συμπεριφορά των χρηστών τους, αυξομειώνουν τους παραγόμενους ρύπους. Για τη μείωση των ρύπων, αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και πετρελαϊκή βιομηχανία, προώθησαν την αντικατάσταση των βενζινοκίνητων οχημάτων με πετρελαιοκίνητα, εγχείρημα που απέτυχε για λόγους που δεν αναγνωρίζονται ή απλώς αποσιωπούνται. Σήμερα, πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα περιορισμού της χρήσης των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Συνεπώς, για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα οχήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρικά οχήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα υβριδικά αυτοκίνητα, που έχουν το πλεονέκτημα της μείωσης των εκπομπών και της ελαχιστοποίησης της χρήσης πετρελαίου, η κίνηση με υδρογόνο, που παράγεται από το νερό με τη βοήθεια ανανεώσιμης ενέργειας και είναι το καθαρότερο από όλα τα μέσα αποθήκευσης ενέργειας, τα βιοντίζελ κ.ά. Τα οφέλη από την προώθηση αυτών των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας είναι πολλαπλά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην κατανόηση αυτού του θέματος μπορεί να συνεισφέρει η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, μέσα από τις στρατηγικές ενεργητικής, εμπειρικής, συνεργατικής και ομαδικής μάθησης διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες με γνώση, εντιμότητα και διάθεση να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση των γνώσεων και των απόψεων των αστυνομικών της Ρόδου σε θέματα που αφορούν το κυκλοφοριακό και τις συνέπειές του στο περιβάλλον. Η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η εμπειρική ποσοτική, με ερευνητικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Από τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνδέεται άμεσα με το κυκλοφοριακό πρόβλημα και πως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βοηθά στην αντιμετώπισή του. Δηλώνουν ότι η εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών συμβάλει στο να γίνουν περισσότερο βιώσιμες οι πόλεις με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Υποστηρίζουν ότι η προώθηση της Κυκλοφοριακής Αγωγής οδηγεί σε ασφαλέστερες μετακινήσεις για όλους και ισούται με σεβασμό στην ίδια τη ζωή. Τέλος, θεωρούν ότι το κυκλοφοριακό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας.