Οι πηγές και τα δίκτυα του κασσίτερου, για την Εγγύς Ανατολή, κατά τη 2η χιλιετία π.Χ - Γατίδου, Μαρία (2020)
Η διάδοση της χρήσης του μπρούτζου κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. στους πληθυσμούς της Εγγύς Ανατολής, αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα εγχειρήματα της Εποχής του Χαλκού, καθώς υποβοήθησε σημαντικά την τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε τον κασσίτερο ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα. Ο κασσίτερος δυσεύρετος για την εποχή, ταξίδευε χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε όλους τους αναπτυγμένους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, διχάζοντας αλλά και ενώνοντας τις πολιτισμικές ομάδες, ενώ μαζί με το πολύτιμο μέταλλο μεταφέρονταν και ανταλλάσσονταν ιδέες και τεχνολογίες, τα σημάδια των οποίων είναι ορατά στις χιλιετίες που ακολούθησαν. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα στάδια εύρεσης και παραγωγής του μετάλλου, οι πιθανές πηγές που τροφοδότησαν τις αγορές της Εγγύς Ανατολής καθώς και τα δίκτυα μεταφοράς και εμπορίας που διαμορφώθηκαν, στην περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση.