Εθνικοί δρυμοί και ο ρόλος τους στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης: η περίπτωση του φαραγγιού της Σαμαριάς - Καρτεράκης, Νεκτάριος (2020)
Στη σύγχρονη εποχή της αστικοποίησης του πληθυσμού και της τεχνολογικής προόδου, δύο από τις πλέον κυρίαρχες τάσεις είναι αφενός η απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση και αφετέρου η εντεινόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια για καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών πεποιθήσεων και στάσεων κλειδί της επιτυχίας είναι τόσο η γνώση γύρω από τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες ευαίσθητων οικοσυστημάτων καθώς και η ενεργός συμμετοχή σε δράσεις με σκοπό την αειφορία, την πράσινη ανάπτυξη, τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διάχυση καλών πρακτικών στην τοπική κοινωνία. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς τουριστικούς προορισμούς για όσους επισκέπτονται την Κρήτη, κατέχει εξέχουσα θέση για την καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σκοπός της εργασίας είναι να καταδείξει τη δυναμική αυτή, με γνώμονα την αειφορία και τη συμβολή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην εν γένει έρευνα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη δυνατότητα διδακτικής αξιοποίησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και η συμβολή αυτού του ξεχωριστού οικοσυστήματος στην καλλιέργεια στάσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Ειδικότερα στο πρώτο κεφάλαιο εκτίθεται η έννοια των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και το συναφές νομικό πλαίσιο που τους διέπει. Στη συνέχεια το δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας επικεντρώνεται στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, αναλύοντας τόσο το φυσικό του περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται μια προσέγγιση της έννοιας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με έμφαση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο επιχειρείται μια σύνδεση των δράσεων του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα με τα συμπεράσματα διατυπώνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργού εμπλοκής μαθητών και εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με άξονα τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, η οποία παρατίθεται στο τέλος της παρούσας διπλωματικής.