Το σχολικό κλίμα από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη: μελέτη περίπτωσης στα γυμνάσια της νήσου Ρόδου - Διακίδου, Σοφία (2020)
Το σχολικό κλίμα είναι η ποιότητα και ο χαρακτήρας της σχολικής ζωής, όπως βιώνεται από τα μέλη της σχολικής κοινότητας κι αντανακλά πρότυπα, στόχους, αξίες, διαπροσωπικές σχέσεις, διδακτικές και μαθησιακές πρακτικές κι οργανωτικές δομές. Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας τόσο στον διεθνή χώρο όσο και στην Ελλάδα, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μελέτες σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι η ποιότητα του σχολικού κλίματος συμβάλλει τόσο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις όσο και στην προσωπική ανάπτυξη και ευημερία των μαθητών. Εντούτοις, οι επιδράσεις του δεν αφορούν μόνο τους μαθητές, αλλά είναι σημαντικές για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Η αντίληψη των εκπαιδευτικών για το σχολικό κλίμα αποτελεί βασικό παράγοντα εκτίμησης του εργασιακού άγχους που βιώνουν, της ικανοποίησης που αντλούν από την εργασία τους και της αίσθησης αυτό-αποτελεσματικότητας. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η αποτύπωση των απόψεων και των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της νήσου Ρόδου, σχετικά με το σχολικό κλίμα που επικρατεί στο περιβάλλον των Γυμνασίων που υπηρετούν. Για την υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, το οποίο απαντήθηκε από δείγμα 149 εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε Γυμνάσια του νησιού την περίοδο 2019-20. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το σχολικό κλίμα στα περισσότερα Γυμνάσια του νησιού είναι ανοιχτό, καθώς οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται αρμονικά, με αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης και έχουν την πλήρη στήριξη του διευθυντή. Στα αρνητικά στοιχεία καταγράφηκαν οι ελλείψεις σε υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα (ασανσέρ, ειδικές ράμπες) και η συχνότητα με την οποία παρατηρούνται περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού.