Παρακολουθώντας έναν δραματικό αγώνα στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ.: το κοινό των Μεγάλων Διονυσίων - Παρμπή, Κωνσταντίνα (2020)
Για πολλές δεκαετίες η έρευνα παραγνώριζε τη σημασία των θεατών στην κατανόηση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Η συζήτηση σχετικά με την πρόσληψη των δραματικών έργων στο χώρο των κλασικών και των θεατρικών σπουδών έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια ζητήματα, όπως πόσοι και ποιοι παρακολουθούσαν τις αρχαίες θεατρικές παραστάσεις, ποια ήταν η πνευματική υποδομή τους και πώς ανταποκρίνονταν στα θεατρικά έργα. Μέσα από την εξέταση των δραματικών αγώνων των εν άστει Διονυσίων κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., η παρούσα μελέτη εστιάζει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, με σκοπό να φωτίσει το αρχαίο θέατρο από την πλευρά των θεατών. Το πλήθος που κατέκλυζε το θέατρο του Διονύσου συνιστούσε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό με διαφορετικά εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές προσδοκίες και ικανότητες κατανόησης. Μέσα στη ζωηρή ατμόσφαιρα των παραστάσεων που αντανακλούσε ποικίλες κοινωνικές συμπεριφορές, οι θεατές βίωναν μια έντονη θεατρική εμπειρία: ενεργοποιώντας τη φαντασία τους συμμετείχαν σε ένα θέαμα που τους συνέπαιρνε συναισθηματικά, χωρίς να χάνουν την κριτική τους διάθεση. Με την ενεργητική στάση τους και τη δύναμή τους να επηρεάζουν την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του αγώνα τίθενται στο επίκεντρο της μέριμνας των ποιητών αλλά και του ίδιου του θεατρικού φαινομένου.