Μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή πρωτοτύπου ηλεκτρικού εξωλέμβιου κινητήρα και ηλεκτρικού σπαστού ποδηλάτου, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα, για χρήση σε ιστιοπλοϊκά σκάφη μήκους 30-40ft. - Σιουρούνης, Βασίλειος (2020)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, αναφέρεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή πρωτοτύπου, ενός συστήματος που σκοπό έχει να εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, στην μετακίνηση τους στην θάλασσα ή στην στεριά αφού προσορμίσουν σε κάποιον όρμο ή προσδέσουν σε κάποιον λιμένα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της εργασίας αυτής είναι να σχεδιαστεί, να κατασκευαστεί και να δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες χρήσης: α) ένας ηλεκτρικός εξωλέμβιος κινητήρας μικρού μεγέθους και ιπποδύναμης για χρήση στο tender (βοηθητικό βαρκάκι) του σκάφους, ώστε να μπορούν ο skipper και το πλήρωμα να αποβιβαστούν στη στεριά όταν έχουν αγκυροβολήσει αρόδου (στα ανοιχτά εντός όρμου) και β) ένα ηλεκτρικό σπαστό ποδήλατο το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης γύρω από τον λιμένα πρόσδεσης όταν έχουν δέσει σε κάποιο λιμάνι. Τα δύο αυτά αντικείμενα – εργαλεία του σκάφους, θα μοιράζονται τον ίδιο ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος σε πολύ λίγο χρόνο θα μπορεί να προσαρμοστεί από το ένα αντικείμενο στο άλλο, καθώς οι ανάγκες που εξυπηρετούν είναι ασύγχρονες μεταξύ τους και το πλαίσιο χρήσης τους διαφορετικό, επομένως η ανάγκη για χρήση του ενός δεν πρόκειται να συμπέσει με την ανάγκη για χρήση του άλλου. Επομένως για να σχεδιαστεί ένα τόσο πολύπλευρο αντικείμενο, ακολουθήθηκαν τα παρακάτω βήματα, τα οποία χωρίζουν την εργασία αυτή σε τρία μέρη: Μέρος 1ο: Έρευνα. Έγινε έρευνα και καταγράφηκαν: • Οι υπάρχοντες ηλεκτρικοί εξωλέμβιοι κινητήρες, οι μπαταρίες τους, οι κινητήρες τους και ο τρόπος φόρτισης τους. • Τα υπάρχοντα ηλεκτρικά ποδήλατα, οι μπαταρίες τους, οι κινητήρες τους και ο τρόπος φόρτισης τους. Μέρος 2ο :Μελέτη και σχεδιασμός. Σε αυτό το στάδιο: • Έγινε επακριβής προσδιορισμός του πλαισίου χρήσης του αντικειμένου. • Τέθηκαν οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί το παραπάνω σύστημα. • Καταγράφηκαν οι αρχικές ιδέες και σχέδια του προϊόντος, μέσω των οποίων αποφασίστηκε το υλικό κατασκευής του πλαισίου του ποδηλάτου και της εξωλέμβιας καθώς επίσης έγινε μία εκτεταμένη αναφορά στις ιδιότητες αυτών (των υλικών). • Έγινε η τελική σχεδίαση του προϊόντος. Μέρος 3ο: Prototyping. Στο τρίτο μέρος περιγράφεται η κατασκευή των πρωτότυπων σε 1:1 κλίμακα, η οποία έγινε ταυτόχρονα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σχεδιασμού και της μελέτης και δίνοντας feedback σε αυτή. Έπειτα έγιναν δοκιμές αυτών σε πραγματικές συνθήκες χρήσης, όπου και καταγράφηκαν τα συμπεράσματα από αυτές και οι προτάσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του. Τέλος έγινε ανάλυση των αντικειμένων και περιγραφή της παραγωγής αυτών, δηλαδή με τι εργαλειομηχανή θα παράγεται το κάθε τμήμα ή εξάρτημα και ποιο από αυτά θα το προμηθευόμαστε έτοιμο.