Σχεδιασμός συστήματος σπιρομέτρησης για παιδιά, αποτελούμενο από εξάρτημα και εφαρμογή για έξυπνο κινητό τηλέφωνο - Ραπακούλια, Κλειώ-Ευαγγελία (2020)
Το άσθμα είναι η πιο συχνή ασθένεια που εμφανίζεται στα μικρά παιδιά. Το άσθμα ορίζεται ως φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκαλεί συχνά συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονος βήχας, ζαλάδα και διαταραχή του βραδινού ύπνου. Πολλές φορές η έλλειψη έγκαιρης διαχείρισης των συμπτωμάτων της ασθένειας, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το παιδί έχει μόλις πρωτοεμφανίσει άσθμα, οδηγεί σε κρίσης άσθματος και συχνές επισκέψεις στα επείγοντα. Η σπιρομέτρηση είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της πνευμονικής λειτουργίας και μπορεί συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη των ασθματικών κρίσεων, καθώς μέσω της μέτρησης γίνεται διάγνωση της ύπαρξης φλεγμονής των στους αεραγωγούς, πολύ πριν προκύψουν σοβαρά συμπτώματα δύσπνοιας, βήχα, ζαλάδας και κόπωσης. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, στοχεύει στη σχεδίαση ενός ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο θα αποτελείται από μια συσκευή σπιρομέτρησης και μια εφαρμογή. Το σύστημα θα καθοδηγεί το παιδί ώστε να εκτελέσει σωστά τη μέτρηση και θα παρέχει στους γονείς τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του παιδιού.