Διαδραστικές τεχνολογίες σε συνεδρίες παιγνιοθεραπείας: συνεργατική σχεδίαση με παιγνιοθεραπευτές για διαδραστική εφαρμογή στο χώρο της παιγνιοθεραπείας - Εύλο, Σοφια (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη σχεδίαση διαδραστικής εφαρμογής σε συνεδρίες παιγνιοθεραπείας. Ακολουθούνται μέθοδοι συνεργατικής σχεδίασης με παιγνιοθεραπευτές, για το σχεδιασμό ψηφιακού μέσου που λειτουργεί ως μέσο έκφρασης του παιδιού/θεραπευόμενου και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ θεραπευτή και παιδιού/θεραπευόμενου σε παιγνιοθεραπευτική συνεδρία. Μελετάται το κατά πόσο μπορεί η εισαγωγή ψηφιακών μέσων σε παιγνιοθεραπευτικό πλαίσιο να ενισχύσει τη θεραπευτική διαδικασία και με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται αυτό. Με βάση το παραπάνω ερευνητικό πλαίσιο, προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία αποτελούν και τους στόχους της παρούσας διπλωματικής εργασίας: • Υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή ψηφιακού μέσου στο χώρο της παιγνιοθεραπείας; • Αναδύονται ευκαιρίες για κάτι τέτοιο; • Μπορεί το ψηφιακό μέσο να συμβάλλει θετικά στην παιγνιοθεραπεία και να ενισχύσει την εμπειρία των συμμετεχόντων; • Ποιος θα είναι ο ρόλος του σε μια παιγνιοθεραπευτική συνεδρία; • Με ποιους τρόπους μπορεί να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του; Η απάντηση αυτών των ερωτημάτων στοχεύει στην ανάδυση σχεδιαστικών προδιαγραφών και περιορισμών που θα οριοθετούν και θα κατευθύνουν τη σχεδίαση διαδραστικής εφαρμογής με τη χρήση Kinect. Για να οριστεί και να διερευνηθεί ο προβληματικός χώρος, και να προκύψουν οι σχεδιαστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να οριστεί η κατάλληλη σχεδιαστική στρατηγική που θα προσφέρει: α) την κατεύθυνση (δηλαδή προς τα πού οδηγείται η σχεδιαστική λύση) και β) τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει αυτό (δηλαδή πως θα αναδυθούν οι σχεδιαστικές λύσεις).