Σχεδίαση για αειφορία βασισμένη στην ιστορική μελέτη τεχνουργημάτων: σχεδίαση για αειφορία, μελέτη περίπτωσης των Κυκλαδίτικων τηγανόσχημων - Μπαλάσκας, Ταξιάρχης (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει και να επανατοποθετήσει τον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η σχεδίαση για την προσέγγιση της αειφορίας σήμερα, μέσα από το Προσωπικό νόημα. Προβάλλει δηλαδή, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των eco-μοντερνιστηκών πρακτικών επανασχεδιασμού που ακολουθούνται στο παρόν και των πρακτικών ριζικής αλλαγής που προτείνει το Προσωπικό νόημα στην προσέγγιση της αειφορίας, μελετώντας τα τρία επίπεδα νοήματος, τις σχέσεις μεταξύ τους και το σχεδιαστικό ταξίδι από τον επανασχεδιασμό στην ολιστική εσωτερική σχεδίαση. Παράλληλα αναδεικνύει, την σημασία που έχουν οι αξίες, τα σύμβολα, η πνευματική αναζήτηση και η δημιουργική διαδικασία κατασκευής, για την καθοδήγηση και επίτευξη τεχνουργημάτων που στοχεύουν στην ριζική αλλαγή, μέσα από την μετάδοση εσωτερικών/πνευματικών νοημάτων. Με σημείο έμπνευσης τα τηγανόσχημα τεχνουργήματα του Κυκλαδικού πολιτισμού, κατανοώντας το συνολικό πλαίσιο ύπαρξης τους και τον τρόπο που αυτός ο ρόλος ενσαρκώνει τις βαθύτερες έννοιες. Μέσα από την δημιουργία μιας σειράς τεχνουργημάτων που συνδέονται με τα τηγανόσχημα/παρελθόν και βοηθούν την σχεδίαση για αειφορία σήμερα να συμπεριλάβει νέες εφαρμογές/μεθόδους στις διαδικασίες της, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας νέας διάστασης που μπορεί να έχει η ύλη για την αντίληψη της ύπαρξης.