Μελέτη και σχεδίαση μικροδιαμερίσματος (microapartment) για τις ανάγκες μιας μονογονεϊκής οικογένειας - Παπαβασιλείου, Στέλλα (2020)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι τα microappartments ή αλλιώς μικρο-διαμερίσματα και η προσαρμογή τους στις ανάγκες μιας μονογονειακής οικογένειας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, καθώς επίσης και των αλλαγών στα κοινωνικά πρότυπα όπως αυτά των μοντέλων οικογενείας, ζητούνται λύσεις για την στέγαση αυτών. Κάθε λαός σε κάθε χώρα βιώνει διαφορετικά αυτές τις εξελίξεις, τόσο σε χρόνο όσο και σε βάθος. Μεγάλες πρωτεύουσες κρατών ή πόλεις με υπερπληθυσμό καλούνται να φιλοξενήσουν έναν τεράστιο αριθμό ατόμων. Μέσα από αυτή την ανάγκη, αναπτύχθηκε η ιδέα των μικρο-διαμερισμάτων τα οποία ξεκίνησαν ως μικροί ενιαία ομοιόμορφοι χώροι που κάλυπταν την ανάγκη στέγασης για μια μονάδα και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έξυπνα μονόχωρα διαμερίσματα που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα για ένα νοικοκυριό. Αναφερόμαστε σε διαμερίσματα μεγέθους έως και 30 τετραγωνικά μέτρα που με την χρήση μηχανισμών και πολυμορφικών επίπλων καταφέρνουν μέσα σε τόσο λίγα τετραγωνικά να παρέχουν μία άνετη διαβίωση. Σε αυτά τα διαμερίσματα δεν λείπει κάτι καθώς πολύ συχνά παρουσιάζονται ανέσεις που δεν βρίσκονται συχνά σε κάποιο μεγαλύτερο νοικοκυριό. Η παρούσα διπλωματική εργασία ανακαλύπτει την ανάγκη δημιουργίας των microappartmets, την αρχή της ιδέας αλλά και την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια. Την επιρροή του design και της αρχιτεκτονικής στην κατασκευή τους, τα αισθητικά μοντέλα που επηρέασαν τη δημιουργία τους και γιατί πλέον επιλέγονται ως τρόπος ζωής. Είναι όντως λειτουργικά ή περιορίζουν; και αν ναι μπορούν δύο άτομα να ζήσουν αρμονικά προσθέτοντας και το προσωπικό τους στοιχείο; Σκοπός της εργασίας είναι η προσαρμογή μικροδιαμερισμάτων (microappartment) στις οικιακές και πρακτικές ανάγκες ενός μοντέλου οικογένειας δύο ατόμων (γονέας - παιδί), ως ένα από τα επικρατέστερα μοντέλα οικογένειας σε μεγάλα αστικά κέντρα. Θα χρησιμοποιηθεί χώροι συγκεκριμένων τετραγωνικών και θα σχεδιαστούν οικιακά συστήματα έτοιμα για χρήση.