Σχεδίαση συσκευασίας για μεταφορά και αποθήκευση γυναικείων κοσμημάτων: μελέτη περίπτωσης της εταιρείας κοσμημάτων “Mojools” - Αλβανού, Ουρανία (2020)
Όλων των ειδών τα κοσμήματα είναι φτιαγμένα ώστε να συμβολίζουν υψηλές αξίες για τον άνθρωπο, και γι’ αυτό το λόγο συνδέονται τόσο με απλές και καθημερινές του συνήθειες, όσο και με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις στιλιστικές επιλογές γυναικών και αντρών, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι συμβολίζουν την πνευματική αλήθεια που κατέχει μέσα του ο καθένας. Βέβαια, ο μεγαλύτερος οπαδός των κοσμημάτων θα είναι για πάντα οι γυναίκες, οι οποίες χρησιμοποιούν κοσμήματα για καλλωπισμό εδώ και αιώνες. Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά σε μια γυναικεία μπιζουτιέρα θα βρει δεκάδες σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια, και δαχτυλίδια, σε διάφορα σχέδια ή και χρώματα, με το καθένα από αυτά να έχει ένα παρελθόν και να συμβολίζει μια προσωπική ιστορία. Άλλωστε, η μόδα, πραγματοποιεί κύκλους και αλλάζει συνεχώς, επηρεάζοντας τις επιλογές μιας γυναίκας στα κοσμήματά της, αλλά το προσωπικό στυλ της παραμένει αναλλοίωτο σε κάθε εμφάνισή της. Η έντονη σχέση των γυναικών με τα κοσμήματα, δεν πηγάζει μόνο από την αισθητική προτίμηση. Όπως υποστηρίζεται από σύγχρονες έρευνες, η προσωπικότητα μιας γυναίκας ταυτίζεται με τα κοσμήματα που επιλέγει. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που συνηθίζουν να φορούν χρυσά κοσμήματα, τα οποία έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για εκείνες, εκφράζουν την επιθυμία τους να δείχνουν σεβασμό σε κάποιες από τις πιο σημαντικές αξίες που συμβολίζονται με κοσμήματα, όπως είναι η οικογένεια, η μητρότητα ή η αφοσίωση. Παράλληλα, όσες φορούν μικρά κοσμήματα προβάλουν τη διάθεση να αναδεικνύουν τη φυσική τους ομορφιά, φορώντας κάτι διακριτικό που δεν καλύπτει τις δικές τους αρετές. Διαφορετική περίπτωση αποτελούν όσες φορούν πολλά κοσμήματα μαζί, εκδηλώνοντας έτσι την επιθυμία τους για κοινωνική αναγνώριση και εξέλιξη στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Ακόμα πιο χαρακτηριστική, όμως, είναι η περίπτωση των γυναικών που επιλέγουν κοσμήματα με πρωτότυπα σχέδια. Αυτό αφορά γυναίκες που επιδιώκουν διαρκώς να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, διατηρώντας συγχρόνως έντονη την παιδική πλευρά του εαυτού τους. Παραδοσιακά, τα κοσμήματα έχουν συνδεθεί με τον πλούτο, την εξουσία και την κοινωνική κατάσταση του ανθρώπου που τα φοράει. Όποια και αν είναι τα κοσμήματα και οι συνδυασμοί τους, η γοητεία τους παραμένει σταθερή. Για αυτό, λοιπόν, η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία συσκευασίας γυναικείων κοσμημάτων, τόσο για τη μεταφορά, όσο και για την αποθήκευσή τους. Αφορά τα κοσμήματα μιας νέας εταιρείας, που μπαίνει δυναμικά στην αγορά του κοσμήματος δημιουργώντας ένα πολυκόσμημα. Δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να αγοράζει διακοσμητικά στοιχεία που θα μπορεί εύκολα να τα εναλλάσσει στα διάφορα είδη κοσμήματος, όπως για παράδειγμα σε ένα δαχτυλίδι, βραχιόλι ή κολιέ. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της δίνοντας στον πελάτη την ευκαιρία να προσθέτει το προσωπικό του στυλ στα κοσμήματα που αγοράζει, μέσω τον εναλλαγών που μπορεί να κάνει. Όπως το προϊόν τους, έτσι και η συσκευασία του, επιθυμούν να είναι μοναδική και να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στο χώρο.