Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος μοντελοποίησης εισόδου - εξόδου πελατών (ουρών) και υπολογισμού χρόνου εξυπηρέτησης σε πραγματικό χρόνο - Μαρκόπουλος, Δημήτρης (2020)
Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής εργασίας έχει σχεδιαστεί ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο παρέχει στους χρήστες, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής για φορητές συσκευές, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση αναμονής (ουρές) σε κοινωνικά συστήματα αναμονής, όπως τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και λοιποί οργανισμοί. Στόχος είναι η μείωση του χρόνου αναμονής και η αποτροπή του συνωστισμού, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things), της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data και Data Analytics) και μελετώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της θεωρίας ουρών (Queueing Theory), που σχετίζονται με την ποσοτική περιγραφή των συστημάτων εξυπηρέτησης και το βέλτιστο σχεδιασμό τους, σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την απόδοση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, μελετήθηκαν, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων για φορητές συσκευές και τη σχεδίαση της εμπειρίας χρήστη (User Experience). Επίσης, έπειτα από ανάλυση του απευθυνόμενου κοινού, έχουν ενταχθεί λειτουργίες καταγραφής δημοσίων φορέων ανά υπηρεσία και τμήμα, οι διαθέσιμες εργασίες ανά φορέα και υπηρεσία, η δυνατότητα της ανατροφοδότησης από τους χρήστες (crowdsourcing) ώστε να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά, καθώς και άλλες επιθυμητές υπηρεσίες που προέκυψαν από την έρευνα των εν δυνάμει χρηστών. Η εργασία καταλήγει στη σχεδίαση των λειτουργιών του συστήματος και σε μία σχεδιαστική πρόταση για την εφαρμογή μέσω της οποίας θα αλληλεπιδρά ο χρήστης με το σύστημα.