Mycelium: εξερευνώντας τις δυνατότητες του νέου υλικού από το νηματοειδές ριζικό σύστημα των μανιταριών, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης - Μπουκουβάλα, Νίκη (2020)
Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας και για αυτήν ευθύνεται ο καταναλωτικός τρόπος ζωής που ακολουθούμε και όλα τα εφήμερα προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής. Το πλαστικό είναι το υλικό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς λόγω της εύκολης κατεργασίας, αλλά και της πληθώρας των εφαρμογών του, συναντάται σχεδόν παντού και είναι πολύ δύσκολο να διασπαστεί. Από την δημιουργία του μέχρι την απόρριψή του, αλλά και μετά από αυτή, το πλαστικό σαν υλικό βλάπτει πολύ τον πλανήτη. Παρατηρώντας κανείς τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό των αποβλήτων που προκύπτουν κατά τη δημιουργία, τη διανομή, τη χρήση και το τέλος της χρηστικής ζωής του. Οι κυβερνήσεις θεσπίζουν συνεχώς νέους νόμους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ σχεδιαστές και μηχανικοί, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, κινούνται στα πλαίσια της αειφορίας και δημιουργούν υλικά και προϊόντα για κυκλική οικονομία, με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός αέναου κύκλου τροφοδότησης, στα πλαίσια μιας zero waste κουλτούρας. Σε αυτά ανήκουν τα DIY υλικά και τα υλικά του Biofabrication. Τα Kingdoms Vegetabile, Animale, Lapideum, Recuperavit και Mutantis αποτελούν τις 5 κατηγορίες των DIY υλικών και αφορούν φυτικές, ζωικές, ορυκτές ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, αλλά και υλικά υβρίδια, αντίστοιχα. To Biofabrication αφορά πρώτες ύλες από ζωντανούς οργανισμούς και αποτελεί την τομή των επιστημών της βιολογίας, της μηχανικής και των υλικών. Ένα σύνθετο DIY υλικό που ανήκει στον τομέα του biofabrication, με βάση το μυκήλιο, δηλαδή το ριζικό σύστημα των μανιταριών, εξετάζεται σε αυτή την εργασία.