Η σημασία της συνεργασίας στην εκπαίδευση: μορφές συνεργατικής δράσης στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Κούτσικας, Λεωνίδας (2020)
Ο βαθμός και η ποιότητα συνεργασίας μεταξύ διευθυντών και διευθυντριών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για την έννοια και τη σημασία της συνεργασίας αποτελούν τους βασικούς στόχους της παρούσας ερευνητικής μελέτης. Η παρούσα εργασία προσπάθησε να διερευνήσει τους παραπάνω βασικούς στόχους και να φωτίσει το ζήτημα της συνεργασίας μέσα στη σχολική μονάδα και μεταξύ σχολικής διεύθυνσης και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια πρωτογενή έρευνα σε 176 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Δωδεκανήσου. Η έρευνα έγινε με γραπτό ερωτηματολόγιο το οποίο περιλάμβανε δύο ομάδες δηλώσεων, εκτός των δημογραφικών πληροφοριών, κάθε μία για έναν από τους προαναφερθέντες σκοπούς. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε σημαντική διαφοροποίηση των εκπαιδευτικών μεταξύ των απόψεών τους για τη συνεργασία και της διευθυντικής συμπεριφοράς που βιώνουν.