Απόψεις εκπαιδευτικών για τη σχέση τους με τους γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Βλάσση, Μαρία (2020)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τις σχέσεις τους με τους γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σαφέστερα μελετήθηκαν οι σχέσεις που έχουν οι εκπαιδευτικοί με τους γονείς, τα οφέλη που προκύπτουν, τα προβλήματα που δημιουργούνται και εμποδίζουν την συνεργασία μεταξύ τους και τέλος τους τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης αυτής. Στην έρευνα συμμετείχαν 116 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, ηλικίας 22-60 ετών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας με προϋπηρεσία έως και 22 έτη, εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν άνδρες. Το ερευνητικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε με τη μέθοδο της ποσοτικής ανάλυσης, ήταν ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της έρευνας. Η έρευνα αυτή αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζονται εννοιολογικές προσεγγίσεις βασικών ορισμών που αφορούν τη συνεργασία εκπαιδευτικών-γονέων, τα μοντέλα συνεργασίας καθώς και οι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ τους. Στη συνέχεια παραθέτονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση σχολείου-οικογένειας, αλλά και τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στο ερευνητικό μέρος πραγματοποιείται μία ποσοτική έρευνα με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης SPSS της IBM. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνας τα οποία σχολιάζονται και συγκρίνονται με εκείνα προγενέστερων. Τέλος διατυπώνονται οι περιορισμοί της έρευνας καθώς και οι προτάσεις για περεταίρω διερεύνηση και συζήτηση.