Ψηφιακές ικανότητες στον χώρο της υγείας: η περίπτωση του διοικητικού και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της Ρόδου - Κιαουρτζή, Ελπίδα (2020)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί το επίπεδο ψηφιακής ικανότητας του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στον χώρο της υγείας στη Ρόδο. Κεντρικός θεωρητικός άξονας της εργασίας είναι η προσέγγιση με βάση τις ικανότητες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου που υιοθετούν οι περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί. Στηριχθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Ανάπτυξη Ικανοτήτων που δημιουργήθηκε ως μέρος του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για την ανάπτυξη ικανοτήτων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την ανάπτυξη και την κατανόηση της ψηφιακής ικανότητας DigComp. Για την επίτευξη του ερευνητικού σκοπού πραγματοποιήθηκε συγχρονική εμπειρική έρευνα με βασικούς στόχους την καταγραφή του επιπέδου ψηφιακής ικανότητας του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού νοσοκομείων της Ρόδου, τη διερεύνηση της εξάρτησης του επιπέδου ψηφιακής ικανότητας του προσωπικού από δημογραφικούς παράγοντες, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε πόρους ΤΠΕ και από την πρότερη εμπειρία τους σε ΤΠΕ. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το Ikanos Test, ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης ψηφιακής ικανότητας που αναπτύχθηκε από την Κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία, βασιζόμενο στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων DigComp. Το Ikanos Test μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα και δοκιμάστηκε πιλοτικά σε 25 μέλη του προσωπικού ώστε να εκτιμηθεί η αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής του, ενώ ο υπολογισμός του συντελεστή Cronbach’s alpha έδειξε τιμές μεγαλύτερες του 0,80. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε 100 μέλη του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου “Euromedica”. Η έρευνα έδειξε ότι το επίπεδο ψηφιακής ικανότητας του προσωπικού χαρακτηρίζεται ως «μεσαίο» τόσο στο σύνολο της ψηφιακής ικανότητας όσο και στους επιμέρους τομείς του, ενώ αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τους παράγοντες ηλικία, επίπεδο σπουδών, προϋπηρεσία και τη δυνατότητα πρόσβασης του προσωπικού σε πόρους ΤΠΕ.