Η επιχειρησιακή έρευνα στις θαλάσσιες μεταφορές: εφαρμογές στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων - Χαζιζάϊ, Ντανιέλα (2020)
Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση και η ανάλυση του προβλήματος της συσσώρευσης κενών εμπορευματοκιβωτίων σε επίπεδο επιχειρησιακής έρευνας καθώς και των αιτίων που το προκαλούν. Αρχικά περιγράφεται το γενικότερο πλαίσιο των θαλάσσιων μεταφορών και του διεθνές εμπορίου. Στην συνέχεια, εξετάζονται τα γενικά στοιχεία των εμπορευματοκιβωτίων, όπως οι λιμενικοί τερματικοί σταθμοί διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξής των εμπορευματοκιβωτίων. Ακολουθεί η ανάλυση των κενών εμπορευματοκιβωτίων, οπού εδώ περιγράφεται το πρόβλημα της διαχείρισης των αδειών κοντέινερ όπως και της επανατοποθέτησης τους. Εξετάζονται αναλυτικά οι παράγοντες αλλά και οι πρακτικές επανατοποθέτησης κενών εμπορευματοκιβώτιων. Παρουσιάζονται, τέλος, οι τεχνικοί περιορισμοί που δυσχεραίνουν την επανατοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων. Καθώς ακόμη και σήμερα οι εταιρείες για τον προγραμματισμό πολύπλοκων αποφάσεων πάνω στον σχεδιασμό της κενής εφοδιαστικής αλυσίδας εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιούν το Excel, το εργαλείο αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα εργαλεία διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον λόγο αυτό στο πρακτικό μέρος της διπλωματικής παρουσιάζουμε μια εφαρμογή επανατοποθέτησης των αδειών κοντέινερ, δηλαδή υπολογίζουμε το οικονομικότερο πρόγραμμα επανακατανομής των containers. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η εξειδίκευση του προβλήματος της ροής κενών εμπορευματοκιβωτίων και η επανατοποθέτηση τους. Έτσι στο τελευταίο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το προβλήματος της επανατοποθέτησης κενών εμπορευματοκιβωτίων στο EXCEL όπως και οι τάσεις που διαμορφώνονται στο θαλάσσιο εμπόριο/στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλά και οι στρατηγικές μειώσεις της επανατοποθέτησης των αδειών κοντέινερ. Τέλος παρουσιάζονται οι τεχνολογίες που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της επανατοποθέτησης των κενών εμπορευματοκιβωτίων.