Η εφαρμογή του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) και η επίδρασή του στο σύγχρονο διοικητικό γίγνεσθαι - Τσαμπούρης, Γιάννης (2020)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο εντοπισμός και η διατύπωση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθετημάτων που αφορούν την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Έπειτα, μέσα από την εμβάθυνση και ανάλυση των νόμων, οδηγιών, κανονισμών, εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων και κριτικών, ειδικότερος στόχος αποτελεί η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων στο σύγχρονο διοικητικό γίγνεσθαι και η επίδραση του. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια τα οποία δομούνται ως εξής : Στο πρώτο κεφάλαιο διατυπώνονται εισαγωγικά στοιχεία ορισμού και αποσαφήνισης της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και της ηλεκτρονικής τους επεξεργασίας, ενώ παράλληλα τίθεται το εννοιολογικό και θεσμικό πλαίσιο των προσωπικών δεδομένων και δίνεται στον αναγνώστη μία πρώτη εικόνα για τις νομικές πτυχές του θέματος, παραθέτοντας την Οδηγία 95/54/ΕΚ και τον Κανονισμό 2016/679 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, απαριθμούνται τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων με βάση τον Κανονισμό 2016/679 και δίνεται έμφαση στα ευρωπαϊκά και διεθνή εργαλεία προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην εννοιολογική και θεσμική υποχρέωση των επιχειρήσεων σχετικά με την συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Αναλύεται η εφαρμογή του GDPR στο δημόσιο τομέα και γίνεται καταγραφή των υποχρεώσεων των δημόσιων φορέων στην προστασία και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Στη συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι βασικές πρακτικές ενσωμάτωσης του GDPR στη σύγχρονη διοικητική πρακτική καθώς και η πρακτική εφαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον των λογιστηρίων. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο συνοψίζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μελέτη του θεσμικού πλαισίου της ηλεκτρονικής επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και των πρακτικών.