Κίνητρα για την αναφορά παρολίγον ατυχημάτων: η περίπτωση της εφαρμογής της πολιτικής No blame culture - Συμεώνογλου, Μάριος (2020)
Στην εργασία αυτή έχουμε αναλάβει το έργο να καλύψουμε το θέμα των αναφορών των παρ’ολίγον ατυχημάτων και την σύνδεση τους με την No blame culture . Την εφαρμογή μίας κουλτούρας που απαγκιστρώνει τον εργαζόμενο από την τιμωρία και έμμεσα από το άγχος για την εργασία του , κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο τόσο στην πρόληψη των ατυχημάτων μέσω της ελευθερίας στην αναφορά περισσοτέρων παρ’ολίγον περιστατικών όσο και κυριότερα στην αντιμετώπιση και αυτών και των ατυχημάτων. Σκοπός είναι να καταγράψουμε το τι πραγματεύεται κάθε μια από αυτές τις έννοιες και να τις αναλύσουμε και κυρίως μέσω της έρευνας με μορφή ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από Ναυτικούς και Ναυτιλιακές εταιρίες να ελέγξουμε τις συνθήκες που επικρατούν και το πώς μπορούν να βελτιωθούν αλλά και να δεχθούν την κουλτούρα που εξετάζουμε . Τέλος κατατίθενται συμπεράσματα και κάποιες προτάσεις βελτίωσης των μέσων που χρησιμοποιούνται.