Υλοποίηση αλγορίθμου προγραμματισμού ωρολογίου προγράμματος εξετάσεων - Καραβούλιας, Ευάγγελος (2020)
Το πρόβλημα του χρονοδιαγράμματος των γραπτών εξετάσεων των πανεπιστημίων είναι ένα πολύ γνωστό πολυδιάστατο πρόβλημα αντιστοίχησης περιορισμών που επικεντρώνεται στην ανάθεση μαθημάτων σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ,σε τάξεις εντός περιορισμένων χρονικών διαστημάτων. Ως εκ τούτου, είναι ένα δύσκολο χρονοβόρο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. Η πολυπλοκότητα αυτή δικαιολογείται από το πλήθος καθηγητών και μαθημάτων και από τον μεγάλο αριθμό περιορισμών και κριτηρίων κατανομής. Μία χειρωνακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς, απαιτεί συνήθως μακρόχρονη και επίπονη δουλειά για την προσφορά εφικτής βέλτιστης λύσεως. Καταλαβαίνουμε οτι είναι επιτακτική, λοιπόν η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα είναι ικανό να επιλύσει το παραπάνω πρόβλημα. Η διπλωματική εργασία αυτή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός αλγορίθμου με στόχο την αυτόματη ικανοποίηση όλων των περιορισμών για το συγκεκριμένο πρόβλημα του πανεπιστημιακού χρονοδιαγράμματος των γραπτών εξετάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση οτι ο αλγόριθμος καλύπτει τους περισσότερους περιορισμούς για τις ανάγκες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου ενώ μπορεί να θεωρηθεί ανεπαρκής για κάποιο άλλο τμήμα, κάτι απόλυτα λογικό από τις ουσιώδης διαφορές που έχουν τα τμήματα μεταξύ τους και από το είδος των περιορισμών που έχει κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα.