Η επίδραση του εξωτερικού και εσωτερικού ελέγχου στην αποδοτικότητα και συμπεριφορά των εργαζομένων των επιχειρήσεων του τραπεζικού κλάδου - Σιμωτά, Αγγελική-Ευγενία (2020)
O εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος αναμφισβήτητα συμβάλει θετικά στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η διαθέσιμη ξενόγλωσση ερευνητική αρθρογραφία και βιβλιογραφία ασχολείται με τις επιπτώσεις που έχει ο εσωτερικός ή/ και εξωτερικός έλεγχος σε διάφορους τομείς και σε διάφορα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (π.χ. κέρδη, μεταβολή των χρηματιστηριακών τιμών, έσοδα κ.α.) ή τις επιπτώσεις που έχει ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος στην συμπεριφορά και την απόδοση των ελεγκτών. Λίγες έως ανύπαρκτες είναι οι έρευνες που εστιάζουν στις επιπτώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου στην αποδοτικότητα και συμπεριφορά του προσωπικού των εταιριών που αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις του εξωτερικού και εσωτερικού ελέγχου στην συμπεριφορά και αποδοτικότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στον τραπεζικό κλάδο. Για να επιτευχθεί ο σκοπός της εργασίας δημιουργήθηκαν 3 βασικοί στόχοι. Ο πρώτος στόχος περιλαμβάνει την θεωρητική ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου στον τραπεζικό κλάδο. Μέσω του συγκεκριμένου στόχου, ο αναγνώστης θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη γνώση για να κατανοήσει το ρόλο του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου και ελεγκτή σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα). Ο δεύτερος στόχος περιλαμβάνει την βιβλιογραφική ανασκόπηση (Literature Review) διαφόρων ξενόγλωσσων ερευνών που προσπαθούν να συσχετίσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο με την αποδοτικότητα ή/ και συμπεριφορά των εργαζομένων. Όμως λόγω της έλλειψης επιστημονικής αρθρογραφίας άμεσης με το συγκεκριμένο αντικείμενο, η πλειοψηφία των ερευνών που επιλέχθηκαν προσανατολίζεται κοντά στο αντικείμενο όπως είναι ο εσωτερικός έλεγχος και η κουλτούρα, η αλληλεπίδραση μεταξύ εξωτερικών ελεγκτών και πελατών κ.α. Ο τρίτος στόχος περιλαμβάνει το ερευνητικό μέρος της εργασίας, σκοπός του οποίου είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου στην αποδοτικότητα και συμπεριφορά του προσωπικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη περιοχή της Αττικής (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank). Για τους δύο πρώτους στόχους της παρούσας εργασίας επιλέχθηκε η δευτερογενής έρευνα μέσω της συγκέντρωσης και επεξεργασίας μιας πληθώρας ξενόγλωσσης επιστημονικής αρθρογραφίας. Για τον τρίτο στόχο της εργασίας επιλέχθηκε η πρωτογενής έρευνα με τη χρήση έντυπου ερωτηματολογίου το οποίο διανεμήθηκε σε τραπεζοϋπαλλήλους των 4 συστημικών τραπεζών στην Αττική.