Αναδρομική μελέτη συσχέτισης της πρόσληψης βιταμίνης D, της συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D και του βαθμού έκθεσης στον ήλιο με την οστική μάζα και άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού - Καραθανάση, Ιωάννα; Παπάζογλου, Αικατερίνη (2020)
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος της βιταμίνης D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η ανεπάρκειά της έχει συσχετιστεί με αρκετές παθήσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια ηλιοφάνεια, η έλλειψη βιταμίνης D και μάλιστα περίπου το 90% του ελληνικού πληθυσμού, δεν καλύπτει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D στον ορό του αίματος. Συνεπώς, η προώθηση των λειτουργικών τροφίμων είναι σημαντική με την επίγνωση ότι η κατανάλωσή τους δεν λειτουργεί ως «μαγική ασπίδα» έναντι των ασθενειών. Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση της βιταμίνης D σε δείγμα του πληθυσμού της Λήμνου σε σχέση με την έκθεση στον ήλιο, αλλά και με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη. Ταυτόχρονα, μελετήθηκε η συσχέτιση αυτών με την οστική μάζα και με άλλους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Υλικά και μεθοδολογία: Αναλύθηκαν δεδομένα από 102 συμμετέχοντες. Η πρόσληψη βιταμίνης D, η έκθεση στον ήλιο και οι διατροφικές συνήθειες του δείγματος αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια με σχετική βιβλιογραφία και κυρίως με το ερωτηματολόγιο συχνότητας διατροφικών συνηθειών (FFQ) της μελέτης NHANES. Το μοντέλο του ζυγού-λιπομετρητή που χρησιμοποιήθηκε είναι το ΤΑΝΙΤΑ SC-330 P και η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα IBMSPSS 21.0. Αποτελέσματα:  Το 55% του δείγματος είχε ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και το 21% έλλειψη.  Η συχνότητα χρήσης αντηλιακού εμφάνισε αρνητική συσχέτιση με την οστική μάζα.  H έκθεση στον ήλιο τον χειμώνα και η συχνότητα ηλιοθεραπείας τους καλοκαιρινούς μήνες, σχετίζονται θετικά με την αύξηση της οστικής μάζας.