Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών της διατροφής στη πρόληψη των γαστρεντερικών παθήσεων - Δέδες, Ιωάννης (2020)
Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, η βασικότερη επιδίωξη του ανθρώπινου γένους είναι η προαγωγή και η διατήρηση της υγείας του ώστε να έχει την ικανότητα να προοδεύει και να εξελίσσεται. Τα συστήματα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα(νευρολογικό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό κ.α.) συντελούν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Ωστόσο, τα οργανικά αυτά συστήματα προσβάλλονται από ασθένειες, που απειλούν την υγεία και μερικές από αυτές μπορούν να έχουν και δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες μελέτες που επικεντρώνονται στη σύνδεση αυτών των ασθενειών όπως λόγου χάρη τη παχυσαρκία η το διαβήτη με το τομέα της διατροφής που ακολουθεί ο άνθρωπος. Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό, ότι η σωστή διατροφή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη πρόληψη αυτών των ασθενειών αλλά και πολλών άλλων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μία άλλη μεγάλη κατηγορία ασθενειών συσχετιζόμενων με το τομέα της διατροφής είναι και η πλειάδα παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπου όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος αλλά και μορφές καρκίνου όπως αυτός του παχέος εντέρου και του στομάχου. Οι παθήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη επικινδυνότητα και ορισμένες προκαλούν ακόμα και θάνατο. Στο πλαίσιο της γενικότερης αντίληψης που επικρατεί στη παγκόσμια κοινότητα του 21ου αιώνα, σχετικά με την ανάγκη μείωσης της χρήσης φαρμάκων πραγματοποιούνται διαρκώς έρευνες για να αξιολογηθεί η ικανότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν διάφορα τρόφιμα, στη πρόληψη παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα τρόφιμα αυτά χαρακτηρίζονται ως λειτουργικά και προτιμώνται ολοένα και περισσότερο από τους καταναλωτές για τα βιοδραστικά τους χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν σωστή υγεία και ευεξία. Παρά το γεγονός, ότι έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες μελέτες που διερευνούν την ευεργετικότητα αυτών των τροφίμων-συστατικών, είναι βέβαιο ότι στο εγγύς μέλλον θα γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα για τη δράση τους καθώς είναι ένα θέμα που διαρκώς ερευνάται. Όπως είναι φυσικό, πολλές από αυτές τις μελέτες αποδεικνύουν και τη χρησιμότητα αυτών των συστατικών ως προς τη πρόληψη των γαστρεντερικών παθήσεων.