Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακής συλλογής για την παραδοσιακή κεραμική τέχνη της Κρήτης: η περίπτωση του αγγειοπλαστικού κέντρου των Μαργαριτών Μυλοπόταμου - Σημαντηράκης, Νικόλαος (2020)
Η ελληνική παραδοσιακή κεραμική αποτελεί ένα σχετικά νέο πεδίο για την αρχαιολογική έρευνα. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην ψηφιοποίηση και την τρισδιάστατη οπτικοποίηση της κρητικής κεραμικής και ιδιαίτερα αυτής των Μαργαριτών, ενός χωριού αγγειοπλαστών κοντά στο Ρέθυμνο. Για την κατασκευή μιας ψηφιακής συλλογής αγγείων προτιμήθηκαν οι φωτογραμμετρικές μέθοδοι αποτύπωσης και ειδικά αυτής του Σχήματος από Κίνηση. Παρουσιάζεται επίσης η εφαρμογή ενός εικονικού μουσείου με την επικοινωνία με το κοινό. Επιπροσθέτως εξετάζονται ζητήματα σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, των εφαρμογών της εικονικής πραγματικότητας, της αρχαιολογικής οπτικοποίησης και των μουσειολογικών πρακτικών.