Χρήση φασματοσκοπικών - μη καταστρεπτικών τεχνικών (Raman, XRF) σε επιλεγμένα ζωγραφικά έργα της επτανησιακής σχολής του μουσείου Ζακύνθου που αποδίδονται στον Νικόλαο Κουτούζη και τον κύκλο του - Κουτλιάνη, Κωνσταντίνα-Αικατερίνη (2020)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ταυτοποίηση των χρωστικών σε έξι ζωγραφικά έργα της Επτανησιακής Σχολής του Μουσείου Ζακύνθου. Τα τέσσερα έργα που αποδίδονται στον Νικόλαο Κουτούζη, κυρίαρχη μορφή της τέχνης στα Επτάνησα του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, μελετήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν τη βάση σύγκρισης για τα άλλα δυο έργα που αποδίδονται στον ίδιο ή τον κύκλο του. Τα έξι αυτά έργα αποτελούσαν ενιαίο εικονογραφικό σύνολο που κοσμούσε το τέμπλο του ναού του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου στη Ζάκυνθο. Το σύνολο αυτό σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις μέσω της φασματοσκοπίας Raman, για την ανάλυση - ταυτοποίηση των χρωστικών και της φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων-Χ για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των στοιχείων. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο φορητών μη καταστροφικών οργάνων. Η ανάλυση εστίασε στις εξής χρωματικές κατηγορίες των έργων: κίτρινο, κόκκινο, λευκό, μαύρο, μπλε και πράσινο. Η εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων είχε ως αποτέλεσμα την ανίχνευση των ακόλουθων χρωστικών ουσιών: Κίτρινο του Μολύβδου – Κασσίτερου, Κίτρινη Ώχρα, Κόκκινο του Μολύβδου, Κόκκινη Ώχρα, Λευκό του Μολύβδου, Γύψος, Ψημένη Όμπρα και Μαύρο του Κλήματος. Επιπλέον ανιχνεύθηκε Μπλε της Πρωσίας, Πράσινη γη και Μαλαχίτης. Η ανίχνευση των ίδιων χρωστικών και στα έξι έργα αποτελεί μια πρώτη βάση για συζήτησης για την ταυτότητα του καλλιτέχνη.