Μελέτη καταλοίπων χρωμάτων σε γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από μνημεία των αρχαϊκών χρόνων στους Δελφούς - Ρέγκλη, Αθανασία (2020)
Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι η ταυτοποίηση των χρωματικών καταλοίπων σε γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη αρχαϊκής περιόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Αρχικά επιβεβαιώθηκαν τα ίχνη των χρωστικών που είχαν εντοπιστεί μακροσκοπικά με την χρήση USB μικροσκοπίου και πραγματοποιήθηκαν λήψεις ψηφιακών εικόνων με κατάλληλη μεγένθυση. Στη συνέχεια στα σημεία αυτά εφαρμόστηκαν μη καταστροφικές μέθοδοι ανάλυσης ( Φασματοσκοπία φθορισμού ακτινών Χ ή/ και Φασματοσκοπία Raman) προκειμένου να γίνει ποιοτική ανάλυση των στοιχείων των χρωστικών ουσιών και ταυτοποίηση των χημικών τους ενώσεων. Ύστερα από την εφαρμογή των παραπάνω μεθόδων ταυτοποίηθηκαν και επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο τεχνικές οι παρακάτω χρωστικές: λευκό του μολύβδου, ορυκτή γύψος, κίτρινη ώχρα, κίτρινη σανδαράχη, κόκκινη ώχρα, κόκκινη σανδαράχη, κόκκινο του μολύβδου, αζουρίτης , λαζουρίτης, αιγυπτιακό μπλε και μαύρο του άνθρακα.