Ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην αρχαιολογία - Καππάτος, Νικόλαος (2020)
Βασικός στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής πρότασης που στηρίζεται στην ευρύτερη εξέταση και κατανόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορική εποχή έως το τέλος της ελληνιστικής περιόδου με ιστορικά ελεγμένες και τεκμηριωμένες αρχαιολογικές πληροφορίες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανασύνθεση της ιστορίας των Αθηνών, Κω, Ρόδου, Χίου και Κνίδου, περιοχές που ταυτίζονται με τον τόπο προέλευσης των εμπορικών αμφορέων και των ενσφράγιστων λαβών που πραγματεύτηκε σε προηγούμενη εργασία ο συνάδελφος αρχαιολόγος Σ. Καζάνης. Σκοπός του πρώτου κεφαλαίου είναι να παρουσιαστεί μιας πλήρης εικόνα της πραγματικότητας για το τι συνέβαινε στον αρχαίο ελληνικό χώρο όλη αυτή την περίοδο και να συνδυαστούν τα ιστορικά γεγονότα που καθόριζαν συμμαχίες ή αντιπαλότητες και συνθήκες που επηρέαζαν την παραγωγή και εμπορία του οίνου. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνονται ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της εισαγωγής του οίνου στην Ελλάδα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η εξέταση των πηγών για την πρακτική και τις συνήθειες που αναπτύχθηκαν σχετικά με την κατανάλωση του οίνου στην Ομηρική εποχή και την Αρχαϊκή στα συμπόσια και σε άλλες περιστάσεις πολλές από τις οποίες διατηρήθηκαν μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αναπτύσσεται η προβληματική για το πώς και με ποιον τρόπο οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής και συγκεκριμένα η ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Αρχαιολογία. Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο εφόσον τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η αναπαράσταση μιας αρχαίας πόλης και η εικονική περιήγηση σε αυτήν, τα serious games, τα παζλ, τα σταυρόλεξα αποτελούν μερικά από τα μέσα που η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εμπλουτίσει σημαντικά αφήνοντας το περιθώριο στην αρχαιολογία να επιλέξει ποια από αυτά θα χρησιμοποιήσει με τον προσφορότερο τρόπο.