Μέτρηση της ποιότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης - Καπακτσόγλου, Σοφία (2020)
Οι χρηματοοικονομικές εκθέσεις αποτελούν ένα από τα βασικότερα μέσα επικοινωνίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των εταιριών προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η επιρροή που έχει η ποιότητα των δημοσιευμένων χρηματοοικονομικών αναφορών στους χρήστες της είναι πολύ υψηλή καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της ποιότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των εταιριών στην Ελλάδα με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χρηματοοικονομικής πληροφορίας και της σχέσης της με τα χαρακτηριστικά των εταιριών. Ο αριθμός των υποχρεωτικών και εθελοντικών γνωστοποιήσεων παρουσιάζεται ως ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και της ποιότητας αυτών. Για την εκπλήρωση του στόχου μελετήθηκαν σημαντικές θεωρίες οι οποίες σχετίζονται με τα επίπεδα των παρεχόμενων γνωστοποιήσεων από την πλευρά της εταιρίας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες πάνω στις πρακτικές γνωστοποιήσεων. Για τη βάση μου, συλλέχθηκε ένας μεγάλος αριθμός τόσο υποχρεωτικών όσο και εθελοντικών γνωστοποιήσεων των ετησίων εκθέσεων του 2017 δείγματος εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διερευνήθηκε η σχέση τους με τα χαρακτηριστικά του μεγέθους της επιχείρησης, της συγκέντρωσης στην ιδιοκτησία του μετοχικού κεφαλαίου, της μόχλευσης, της κερδοφορίας, της ρευστότητας, του μεγέθους της ελεγκτικής εταιρίας και της ταύτισης των ρόλων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Με τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας αναγνωρίζονται τα επίπεδα συμμόρφωσης όσον αφορά τις πρακτικές υποχρεωτικών και εθελοντικών γνωστοποιήσεων. Όσο μεγαλύτερος ο όγκος της πληροφόρησης τόσο υψηλότερη ποιότητα των οικονομικών εκθέσεων.