Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στη διοίκηση και την εξουσία των γυναικών στον τουριστικό τομέα - Δρούγκα, Σοφία; Drougka, Sofia (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την μελέτη της γυναικείας απασχόλησης σε ηγετικές θέσεις, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό φαίνεται μέσα από το πρίσμα του φαινομένου της << Γυάλινης Οροφής >> στο χώρο των επιχειρήσεων. Γίνεται λόγος για τις βασικές λειτουργίες της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και του τρόπου επιλογής του. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στον τουριστικό τομέα. Έπειτα αναλύεται το φαινόμενο της γυάλινης οροφής και οι επιπτώσεις αυτού ενώ παράλληλα προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπισή του. Παρουσιάζεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα και γίνεται αναφορά στο επιχειρησιακό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, στη διαφορά στη διοίκηση, στον επαγγελματικό διαχωρισμό καθώς και στη διαφοροποίηση των αποδοχών ανάλογα το φύλο. Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω παρουσιάζονται μελέτες περίπτωσης. Για την επίτευξη του σκοπού της μελέτης πραγματοποιήθηκε έρευνα με εργαλείο το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε δεκαέξι (16) ερωτήσεις κλειστού τύπου και απευθύνθηκε σε τυχαίο δείγμα γυναικών, σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Κεφαλονιά. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται με τη βοήθεια γραφημάτων. Κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι πως το γυναικείο φύλο, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στον τομέα της εργασίας, καθώς και διακρίσεις έναντι των ανδρών.