Έρευνα και ανάλυση δεδομένων για την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας του ομίλου αερογραμμών VOLOTEA - Γιάννη, Μαρία-Σοφία (2020)
Κύριος στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει τη δραστηριότητα του Ομίλου Αερογραμμών VOLOTEA στην Ελλάδα και να διερευνήσει την οικονομική βιωσιμότητα των πτήσεων που ξεκινούν από την Ελλάδα. Η Εταιρεία που διαθέτει ο Όμιλος VOLOTEA στην Ελλάδα εντάσσει την στρατηγική της στην ανάπτυξη πτήσεων χαμηλού κόστους. Η ανάλυση δραστηριοτήτων της Ελληνικής Θυγατρικής του Ομίλου VOLOTEA στηρίζεται στα δεδομένα που διέθεσε η Εταιρεία μετά από συναντήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Βασική Παράμετρος για την οικονομική βιωσιμότητα της είναι η ικανοποιητική πληρότητα ανά πτήση. Λόγω του Εμπορικού Απορρήτου διατέθηκαν ιστορικά στοιχεία πληρότητας πτήσεων για την περίοδο 2012-2016 καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία κόστους των πτήσεων. Με τα δεδομένα αυτά γίνεται έλεγχος της οικονομικής βιωσιμότητας βάσει στοιχείων πληρότητας πτήσεων και στοιχείων κόστους. Για την καλύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας της Εταιρείας παρατίθενται επιπλέον γενικά στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης και το περιβάλλον ανταγωνισμού Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους. Με τη βοήθεια του λογισμικού στατιστικής ανάλυσης SPSS γίνεται ομαδοποίηση του οικονομικού προφίλ των πτήσεων που υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία. Η ανάλυση αυτή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην Διοίκηση της Εταιρείας ώστε να σχεδιάσει το δίκτυο πτήσεων με προορισμό & αφετηρία Ελληνικά Αεροδρόμια που θα στηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής της ανάπτυξης.