Τοπικά παραγωγικά τουριστικά συστήματα: η περίπτωση της περιοχής "Τρικάλων-Στυμφαλίας-Φενεού" της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας - Μακρής, Παναγιώτης (2020)
Η εργασία μελετά το ζήτημα των τοπικών παραγωγικών τουριστικών συστημάτων. Συγκεκριμένα η εργασία επικεντρώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές των Τρικάλων, της Στυμφαλίας και του Φενέου. Για να γίνει κατανοητός ο σκοπός της εργασίας, αρχικά θα παρουσιαστoύν τα πρότυπα του τουρισμού που κυριαρχούν διεθνώς όπως είναι ο μαζικός τουρισμός, ο εναλλακτικός και ο τουρισμός αειφόρου ανάπτυξης. Ο μαζικός τουρισμός σήμερα λόγο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει το πιο δημοφιλή πρότυπο. Αυτό όμως έχει επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς προκαλεί μεγάλες ποσότητες ρύπανσης. Στην Ελλάδα ο μαζικός τουρισμός συνδυάζεται με τον εποχιακό τουρισμό. Το καλοκαίρι εκατομμύρια τουριστών έρχονται στην Ελλάδα και επισκέπτονται αποκλειστικά τα νησιά της. Αυτό αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα. Στην συνέχεια θα αναλυθούν τα πρότυπα που κυριαρχούν στην Ελλάδα τα οποία είναι ο εποχιακός, ο παραθεριστικός και ο αγροτουρισμός. Οι Έλληνες συνήθως συνδυάζουν το παραθεριστικό τουρισμό με τον εποχιακό. Τα καλοκαίρια επιλέγουν να παραθερίσουν σε κάποιο δικό τους εξοχικό οίκημα για να ξεκουραστούν. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούν χρήματα τα οποία τα χρειάζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τους έχει δημιουργήσει δυσκολίες. Ο αγροτουρισμός αποτελεί άλλη μια μορφή τουρισμού ιδανική για να αναπτυχθεί στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθεί πλήρως. Ακόμα θα γίνει αναλυτική περιγραφή των τοπικών παραγωγικών συστημάτων που κυριαρχούν διεθνώς αλλά και κυρίως των συστημάτων που κυριαρχούν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα παραγωγικά συστήματα στηρίζονται στις επιχειρήσεις στέγασης και διατροφής. Παρόλα αυτά το κάθε σύστημα στηρίζεται στις επιχειρήσεις δραστηριοτήτων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και είναι ανάλογες με τις ανάγκες και τα χαρακτηρίστηκα των επισκεπτών. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας θα παρουσιαστεί η ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα πρότυπα τουρισμού που ακολουθούνται στις περιοχές των Τρικάλων, της Στυμφαλίας και του Φενέου. Στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρηματίες της περιοχής. Ρωτήθηκαν για τα χαρακτηρίστηκα των επιχειρήσεων τους και κατά πόσο υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ιδιωτών και του δημοσίου προκειμένου να έρθει ανάπτυξη στην περιοχή.