Το φυσικό περιβάλλον στις τοιχογραφίες του Μινωικού κόσμου κατά την εποχή του χαλκού: συμβολισμός, ιδεολογία - Δήμου, Κωνσταντίνος (2020)
Αντικείμενο της εργασίας αποτελούν οι τοιχογραφίες του Μινωικού Κόσμου της Εποχής του Χαλκού που απεικονίζουν το φυσικό περιβάλλον. Παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για την τέχνη της τοιχογραφίας και αναλύονται τοιχογραφίες από την Κρήτη, το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου, την Αγία Ειρήνη της Κέας, όπως και τοιχογραφίες μινωικού χαρακτήρα που αποκαλύφθηκαν στην Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο. Κατατάσσονται γεωγραφικά και μελετώνται ανά περιοχή δίνοντας έμφαση στην εικονογραφία, τον συμβολισμό των εικονιστικών μονάδων και σκηνών τοπίου και τη λειτουργία των εικονογραφικών προγραμμάτων. Γίνεται αναφορά στο φυσικό περιβάλλον του προϊστορικού Αιγαίου και στον τρόπο με τον οποίο ορισμένα από τα στοιχεία του εικονίζονται στις τοιχογραφίες. Αναφέρονται παράλληλα εικονογραφικά θέματα άλλων μορφών της τέχνης για την άντληση περισσότερων πληροφοριών και την πληρέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο προϊστορικός άνθρωπος αντιμετώπιζε το φυσικό περιβάλλον.