Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών της διατροφής στην επίδραση του διαβήτη τύπου 2 - Ξανθάκης, Μιχάλης (2020)
Ο διαβήτης έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Μειωμένη σωματική δραστηριότητα, υπερκατανάλωση και η διατροφή καθώς και οι μεταβολές που προκαλούνται από αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων μεταβολικών ασθενειών καθώς και θανάτων σχετικές με αυτές. Η μετάβαση από υποσιτισμό στην υπερκατανάλωση δείχνει ότι οι χρόνιες ασθένειες ευημερίας έχουν γίνει δημόσια προβλήματα υγείας και ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί βιώσιμοι στόχοι για την υγεία για την πρόληψη αυτών των ασθενειών. Η παρούσα ανασκόπηση έχει ο στόχο την μελέτη της επίδρασης των λειτουργικών συστατικών των τροφίμων στην αντιμετώπιση του διαβήτη.Οι πολυφανόλες και οι κουρκουμινες είναι ιδιαίτερα σημαντικά λειτουργικά τρόφιμα που μειώνουν την εμφάνιση του διαβήτη, μέσω των αντφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών για την υποστήριξη των στοιχείων για τα πολυφαινολικά μικροθρεπτικά συστατικά ως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Η κουρκουμίνη φαίνεται να είναι ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία, η οποία επίσης ασκεί αντιοξειδωτικές επιδράσεις με επιπλέον οφέλη για το μεταβολισμό της γλυκόζης, το λιπιδικό προφίλ και τον λιπώδη ιστό.