Οικογενειακή επιχείρηση και οι στρατηγικές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης: μελέτη περίπτωσης - Σπηλιόπουλος, Δημήτρης (2020)
H έρευνα των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι αρκετά νέα, σε σύγκριση με άλλους τομείς έρευνας, στον τομέα της επιχειρηματικότητας και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε και από τις χρονολογίες που υπάρχουν στις έρευνες. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αρκετά σημαντικές αφού το 80% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούν τις επιχειρήσεις τους ως «οικογενειακή επιχείρηση». Συνήθως αρκετοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των οικογενειακών και μη οικογενειακών επιχειρήσεων. Επίσης, ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα που συναντάται είναι η «κρίση» που επηρεάζει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά, ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μερικές φορές χρησιμοποιείται και υπερβολικά. Αυτό που αναφέρουμε ως κρίση είναι το περιστατικό μεγάλης κλίμακας που έρχεται απροσδόκητα και απαιτεί άμεση δράση και απειλεί τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας. Οι κρίσεις μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες αλλά αρκετές φορές οι άνθρωποι είναι καλοί στο να αγνοούν τις απειλές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε να κλείνουν πολλές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μια καλή στρατηγική έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο μιας και υπάρχει ομάδα στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων και γενικότερα η στρατηγική να καθορίζει τους βασικούς μακροχρόνιους στόχους και σκοπούς μιας επιχείρησης, και να υιοθετεί μια σειρά πράξεων και προσδιορίζει τα αναγκαία μέσα για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων.