Απόψεις εκπαιδευτικών για το ρόλο της μη λεκτικής επικοινωνίας στην εκπαίδευση - Κλειδαρά, Καλλιόπη (2020)
Ο τύπος των σχέσεων στην εκπαίδευση επηρεάζει σημαντικά την εκπαίδευση των παιδιών, διότι μέσω αυτής υπάρχουν σχέσεις αμοιβαιότητας λόγω της μακροχρόνιας κοινωνικής συγκατοίκησης των παιδαγωγών - παιδιών. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναδείξει την άποψη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ παιδιού και παιδαγωγού και να ερευνήσει το βαθμό στον οποίο έχουν επικοινωνιακές δεξιότητες οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και το βαθμό στον οποίο χρησιμοποιούν τη μη λεκτική επικοινωνία. Για τη συλλογή των δεδομένων της έρευνας χρησιμοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα με χρήση συνεντεύξεων. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν συνολικά 11 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται σε νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη μη λεκτική επικοινωνία περιορίστηκε στα υποχρεωτικά μαθήματα της σχολής νηπιαγωγών. Ωστόσο, διαφάνηκε ξεκάθαρα η χρήση της μη λεκτικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς όλοι τη χρησιμοποιούν είτε εκούσια είτε ακούσια, ακόμα και ως μέσο οργάνωσης της επικοινωνίας τους χτυπώντας παλαμάκια ή αυξάνοντας την ένταση της φωνής. Ακόμα, σχετικά με το βαθμό στον οποίο θεωρούν πως επηρεάζουν τη διδασκαλία, η ένταση της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις του σώματος, οι εκπαιδευτικοί φαίνεται πως όλα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και τα χρησιμοποιούν.