Η «παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου» στο πλαίσιο της πολιτιστικής αειφορίας: απόψεις των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας - Κορρέ, Άννα (2020)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εστιάζει στην παραδοσιακή φορεσιά της Ρόδου, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μελετά την προέλευσή της, τις διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικόοικονομικό υπόβαθρο, τους λόγους κατάργησής της, τη σημερινή της χρήση, αλλά και την πολιτιστική της αξία. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φορεσιάς της Ρόδου, μέσα από τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής που πρωτοφορέθηκε και η διερεύνηση της πολιτιστικής της αξίας για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές, δίνοντας σημασία στην έννοια της τοπικότητας, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής διάστασης της αειφορίας. Η έρευνα χρησιμοποίησε ως μεθοδολογικό εργαλείο την ημιδομημέμη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 16 ατόμων και των δύο φύλων άνω των 50 ετών, κατοίκων της ευρύτερης περιοχή του Ατταβύρου, των χωριών Άγιος Ισίδωρος, Έμπωνα, Κρητηνία και Μανδρικό. Από την έρευνα προέκυψε ότι η φορεσιά της Ρόδου αποτελεί κομμάτι από το παρελθόν και την πολιτιστική μας ιστορία, σημείο αναφοράς που προσδιορίζει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων του Αιγαίου, είναι η ταυτότητα που χαρακτηρίζει τα χωριά και τον τόπο μας, άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που ανήκει, αποτελεί στοιχείο που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους, προγενέστερες και μεταγενέστερες και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Αυτή η παράδοση αποτελεί έναν πολιτιστικό θησαυρό, έναν μοναδικό πλούτο συναισθημάτων για την τοπική κοινωνία του νησιού της Ρόδου, που θαυμάζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες. Στοιχεία που προέκυψαν από την παρούσα εργασία θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν ερέθισμα για περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση του μεγέθους του δείγματος αλλά και η εξέταση των παραδοσιακών φορεσιών ως στοιχείου πολιτιστικής αειφορίας, και μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης στις νεαρές ηλικίες των μαθητών/τριών, που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας της Ρόδου.