Η χρήση των κινητών συσκευών στο σχολείο - Τσακκίρη, Ιωάννα (2020)
Παρ’ όλο που η τεχνολογία προσφέρει αρκετά εργαλεία στους εκπαιδευτικούς να μετασχηματίζουν τη διδακτική τους πρακτική και να ενισχύσουν τη μαθησιακή διαδικασία, αρκετοί εκπαιδευτικοί και ερευνητές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στα σχολεία και συγκεκριμένα τη χρήση της κινητής τεχνολογίας από μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η χρήση φορητών συσκευών επιτρέπει στους μαθητές να επεκτείνουν τη μάθηση πέρα από τα τείχη της τάξης, αλλά αυτό δεν καταδείχθηκε στην παρούσα έρευνα και επομένως αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στο αν η χρήση κινητών συσκευών περιορίζεται μόνο εντός της τάξης, ή οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές και εκτός τάξης, ανακατανέμοντας τον χρόνο εντός της τάξης σε άλλες δραστηριότητες και εμπλέκοντας τους μαθητές σε πιο δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον εξωσχολικό τους χρόνο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τους στόχους των προγραμμάτων σπουδών και να στηρίξει τη μάθηση των μαθητών με νέους και μετασχηματιστικούς τρόπους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη χρήση των κινητών συσκευών στη διδασκαλία στη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτογενή ποιοτική έρευνα σε καθηγητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα στους εκπαιδευτικούς, προσδιορίστηκαν μέσα από τις απόψεις των ιδίων ζητήματα που αφορούν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση της κινητής μάθησης σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, μέσα από την παρούσα έρευνα κατατέθηκαν προτάσεις πρακτικής εφαρμογής για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας, στη βάση των όσων πιστεύουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.