Οι επιδράσεις της επαυξημένης πραγματικότητας στην ποιότητα των επιχειρημάτων των μαθητών του δημοτικού σχολείου για τη θερμότητα και τη θερμοκρασία - Ζαφειρίου, Σταύρος (2020)
Η ανάπτυξη τεκμηριωμένων επιχειρημάτων από τους μαθητές αποτελεί βασικό στόχο της εκπαίδευσής τους στις Φυσικές Επιστήμες. Η έρευνα όμως, που μελετά τη συμβολή διδακτικών παρεμβάσεων στην ποιότητα των επιχειρημάτων των μαθητών στις Φυσικές Επιστήμες, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της συμβολής μιας διδακτικής παρέμβασης για τη θερμότητα και τη θερμοκρασία, που βασίζεται στη διδακτική προσέγγιση της «μάθησης μέσω πρακτικών των Φυσικών Επιστημών» με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στην ποιότητα των επιχειρημάτων των μαθητών της Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου και η σύγκριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων -αναφορικά με τα επιχειρήματα των μαθητών- αυτής της διδακτικής παρέμβασης και μιας άλλης διδακτικής παρέμβασης για τη θερμότητα και τη θερμοκρασία που βασίζεται στην ίδια προσέγγιση για τη μάθηση, χωρίς τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας. Αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό για την εννοιολογική περιοχή της θερμότητας και της θερμοκρασίας, το οποίο βασίστηκε στην διδακτική προσέγγιση της «μάθησης μέσω πρακτικών των Φυσικών Επιστημών» με αξιοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας επαυξημένης πραγματικότητας Metaverse, το οποίο εφαρμόστηκε σε 22 μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου (πειραματική ομάδα). Σε άλλους 22 μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου (ομάδα ελέγχου) εφαρμόστηκε διδακτική παρέμβαση, που βασίστηκε στην ίδια προσέγγιση για τη μάθηση, χωρίς τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Ως μέσο συλλογής των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα γραπτό ερωτηματολόγιο (που συγκροτήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας), το οποίο οι μαθητές το συμπλήρωσαν πριν και μετά την εφαρμογή της διδακτικής παρέμβασης, τόσο στην πειραματική ομάδα όσο και στην ομάδα ελέγχου. Τα δεδομένα της έρευνας αποτέλεσαν οι απαντήσεις (γραπτά επιχειρήματα) των μαθητών στα ερωτηματολόγια. Τα συστατικά στοιχεία των γραπτών επιχειρημάτων των μαθητών (ισχυρισμοί, αποδεικτικά στοιχεία, συλλογισμοί, αντικρούσεις) αναλύθηκαν με τη χρήση κλιμάκων διαβαθμισμένων κριτηρίων ως προς τη δομή, το περιεχόμενο και τα γλωσσικά χαρακτηριστικά τους. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως είναι εφικτή η βελτίωση της ποιότητας των επιχειρημάτων των μαθητών της Στ΄ τάξης του Δημοτικού μέσω διδακτικών παρεμβάσεων για τη θερμότητα και τη θερμοκρασία, που βασίζονται στη διδακτική προσέγγιση της «μάθησης μέσω πρακτικών των Φυσικών Επιστημών». Επιπλέον, προέκυψε ότι η βελτίωση της ποιότητας των επιχειρημάτων των μαθητών ήταν σημαντικά καλύτερη στην περίπτωση εφαρμογής της διδακτικής παρέμβασης που βασίστηκε στη διδακτική προσέγγιση της «μάθησης μέσω πρακτικών των Φυσικών Επιστημών» με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που επέφερε η διδακτική παρέμβαση που βασίστηκε στην ίδια διδακτική προσέγγιση χωρίς τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.