Εφαρμογές σύγχρονων αλγορίθμων data mining (εξόρυξη γνώσης) στον πραγματικό κόσμο με τη χρήση του εργαλείου rapid miner - Γκινούτση, Θεοδώρα (2020)
Είναι βέβαιο πλέον ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας, όπου η μετατροπή των δεδομένων σε πληροφορία απαιτείται να οδηγεί στην μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση. Μία από τις πιο προκλητικές εργασίες της εποχής μας είναι η ανακάλυψη προτύπων, τάσεων και ανωμαλιών σε τεράστια σύνολα δεδομένων, καθώς και η σύνοψη τους μέσω απλών και εύχρηστων μοντέλων. Η συνύπαρξη ετερόκλητων επιστημονικών πεδίων όπως της στατιστικής, της μηχανικής εκμάθησης, της θεωρίας της πληροφορίας και των υπολογιστικών διαδικασιών, έχει δημιουργήσει μία νέα επιστήμη με δυναμικά εργαλεία, η οποία καλείται <<Εξόρυξη Πληροφορίας από Δεδομένα>> και είναι μέρος της διαδικασίας <<Ανακάλυψη Γνώσης από Βάσεις Δεδομένων>> . Ο όγκος των δεδομένων που φυλάσσονται στα αρχεία και στις βάσεις δεδομένων αυξάνεται με εκπληκτικό ρυθμό. Την ίδια στιγμή οι χρήστες αυτών των δεδομένων επιζητούν από αυτά πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. Κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας που φέρει τον τίτλο :<<Εφαρμογές σύγχρονων αλγορίθμων data mining(εξόρυξη γνώσης) στον πραγματικό κόσμο με τη χρήση του εργαλείου rapid miner>> . Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατανόηση όλων των εννοιών και των πρακτικών γύρω από τον κόσμο του data mining, τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά και της ιδιωτικότητας τους. Επιπλέον παρουσιάζεται εκτενής μελέτη στο εργαλείο RapidMiner,το οποίο είναι αναμφισβήτητα σύμφωνα με την εταιρεία του παγκοσμίως κορυφαίο open source σύστημα εξόρυξης δεδομένων. Το σύστημα αυτό προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να εισάγει και να επισκοπήσει τα δεδομένα του, να εκτελέσει απλές αναλύσεις ή να συνθέσει περισσότερο περίπλοκες και να περιηγηθεί στα αποτελέσματα. Η λειτουργία του RapidMiner παρουσιάζεται αναλυτικά με παραδείγματα και πειράματα σε συγκεκριμένα δεδομένα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την εξόρυξη πληροφορίας.