Διείσδυση των εικονικών νομισμάτων στη διεθνή αγορά, μελέτη περιπτώσεων και κριτήρια επιλογής - Λέρτας, Γιώργος (2020)
Τα εικονικά νομίσματα είναι ένα σχετικά πρόσφατο οικονομικό και τεχνολογικό φαινόμενο, που ανταγωνίζεται τα καθιερωμένα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα με τη χρήση ενός αποκεντρωμένου δικτύου. Αυτή η μοναδική δομή χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών συναλλαγών ανοίγει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στην αγορά, καθορίζοντας την αξία του κρυπτοσυναλλάγματος στα πλαίσια της καθιερωμένης χρηματοπιστωτικής αγορά. Για να φωτίσει και να αναλύσει την εσωτερική λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων αυτή η εργασία έδωσε έμφαση στους παράγοντες της αγοράς για τα σημερινά κορυφαία κρυπτονομίσματα όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, εστιάζοντας στην τρέχουσα κατάσταση της και στο ιστορικό της. Η προσέγγιση αυτή συμπληρώνεται με την εξέταση της ιστορίας των παραδοσιακών χρημάτων και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συγκριθούν τα κρυπτονομίσματα με αυτήν. Επιπλέον, εξετάζεται η τεχνολογική και χρηματοοικονομική διάρθρωση των κύριων κρυπτονομισμάτων και ο τρόπος με τον οποίο μελετώνται τα κύρια στοιχεία της αγοράς. Η χρηματοοικονομική ανάλυση, όπως η τιμή, η μεταβλητότητα, η συσχέτιση της αγοράς και η στρατηγική ανάλυση της αγοράς διεξήχθησαν ως μέρος αυτής της μελέτης. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση για την περαιτέρω κατανόηση της αγοράς και των μελλοντικών προκλήσεων από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. Με βάση την ανάλυση αυτής της εργασίας, αναφέρθηκαν πολλά θέματα σχετικά με τη φύση της αγοράς του κρυπτοσυναλλάγματος. Γενικά, είναι προφανές ότι τα καθιερωμένα μοντέλα αγοράς ισχύουν για την αγορά κρυπτοσυναλλάγματος. Ωστόσο, η αγορά αυτή αντιμετωπίζει συμπτώματα του δικού της ελεύθερου αποκεντρωμένου μοντέλου αγοράς, τεχνολογίας και περιορισμένης δημόσιας υιοθεσίας. Η συγκεκριμένη μελέτη εξελίσσεται κάνοντας μια αναφορά αρχικά στα βασικότερα εικονικά νομίσματα και στις ταξινομήσεις τους και συνεχίζει με τα βασικά κρυπτονομίσματα και τις χρήσεις τους. Τέλος, η μελέτη ολοκληρώνεται με την λειτουργία της αγοράς στα πλαίσια της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εικονικών νομισμάτων και παρουσιάζονται οι βασικότερες ευκαιρίες επένδυσης.