Αλγόριθμοι βελτιστοποίησης σε προβλήματα αερομεταφορών - Κρητικός, Γεώργιος; Κοτζιάς, Αριστείδης (2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν βασικό αντικείμενο ενασχόλησης της την διαχείριση εσόδων (Revenue Management) όπου εφαρμόζονται διάφοροι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης και στρατηγικές τιμολόγησης για την μεγιστοποίηση εσόδων σε μία αεροπορική εταιρία.Οι κύριες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο RM είναι η αποδοχή ή όχι κάθε νέας κράτησης, πόσες θέσεις θα προσφέρονται σε κάθε διαφορετική κατηγορία θέσης με διαφορετική τιμή.Γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά των αεροπορικών εταιριών,στα ιστορικά κέρδη και ζημιές στην παγκόσμια βιομηχανία της εναέριας μεταφοράς και ποια γεγονότα την επηρέασαν. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το RM είναι το πρόβλημα ελέγχου διαθέσιμων θέσεων δηλαδή το πρόβλημα κατανομής πεπερασμένου αριθμού θέσεων πάνω στη ζήτηση για μελλοντική πτήση.Άλλα σημαντικά κεφάλαια στο RM είναι η πρόβλεψη ζήτησης (demand forecast), που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα όσο πιο κοντά η πρόβλεψη είναι στην πραγματικότητα και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις, η πολιτική κρατήσεων (booking policy) που ξεπερνά το 100%της χωρητικότητας του αεροσκάφους δεδομένου ότι προβλέψαμε ένα ποσοστό επιβατών που δεν θα παρευρεθούν στην πτήση (overbooking),και η τιμολόγηση (pricing). Επίσης γίνεται περιγραφή στην δομή των ναύλων και σύγκριση στην προσφορά και ζήτηση των εισιτηρίων ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών.Δίνεται έμφαση στην ανάλυση και υλοποίηση αλγορίθμων EMSR και Overbooking και σύγκριση παραδειγμάτων μετά από προσομοίωση με δεδομένα κοντά στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν σε Matlab το μοντέλο υπερκρατήσεων με βάση το κόστος (cos- based overbooking model) και ο αλγόριθμος EMSRb για εμφολευμένες κρατήσεις διαφορετικών ναύλων σε μια πτήση. Οι δυο αυτοί αλγόριθμοι είναι απο τους πιο δημοφιλής στις αεροπορικές εταιρίες και έχουν επιφέρει σημαντικά κέρδη στη βιομηχανία της εναέριας μεταφοράς.